Biserica ,,Dintr-o Piatră” – Năeni

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Năeni

Biserica dintr-o Piatra, cu hramul „Intrarea Domnului în Ierusalim” este considerată unică în Europa. Unicitatea deriva din faptul ca altarul, catapeteasma bisericii, zidurile ce o înconjoară, cât și toate decorațiunile interioare au fost sculptate în piatră – calcar alb de Năeni adus de la cariera din apropiere – un lucru rar întâlnit în ortodoxia europeană.

Biserica a fost ridicata la sfarsitul secolului trecut pe varful dealului Colarea din Naeni, langa o necropola tracica, la 600 m altitudine. Aceasta ii are drept ctitori pe intreprinzatorii care au exploatat cariera de calcar din apropiere. Aceasta a fost inceputa de profesorul Gabriel manole, iar apoi a fost preluata de Florin Jean Utica.

Echipa de sculptori care au realizat măreaţa lucrare a fost coordonată de sculptorul Gheorghe Terescenco. Pictura interioară cu fresce în mozaic și cea exterioară este realizată în manieră bizantină de pictorul Florentin Stan din Brădeanu. Atat picture interioara, cat si cea de la exterior respecta erminia calugarului grec Dionisie din Furna. Sfinţirea bisericii s-a făcut în aprilie 2008, în Duminica Floriilor, de către P.S. Epifanie Norocel – Edpiscopul Buzăului şi Vrancei

Foarte important de mentionat, este si pozitionarea bisericii. Aceasta este amplasata intr-un punct cu o belvedere superba. Spre nord-vest pot fi admirate crestele munților Carpați, iar spre sud se vede ca în palmă Bărăganul.

Lasă un comentariu