Biserica de lemn Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – Jeţu

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Prof. dr. Cezar Buterez

Satul Jeţu, sat care aparţine de Nehoiu, este atipic printre așezările mici de pe valea superioară a Buzăului, întrucât are biserică proprie.

Vechimea acestui locaș construit din lemn cu hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena a reprezentat un subiect cu o amplă dezbatere, mai ales pentru că nu se păstrează pisania originală; ea ar fi fost ridicată în 1743 desi, daca ne orientam dupa marturiile batranilor satului, biserica ar fi fost construita ,,din leatul 1857”, ceea ce pare verosimil, mai ales că cea mai veche cruce din  cimitir  datează  din 1853. Dimensiunile  locașului și  însemnările  păstrate,  demonstrează  că biserica este o ctitorie sătească, iar icoanele și pictura au fost executate în cel puțin trei etape.

Din punct de vedere al constructiei, bisericuta este facuta integral de lemn, doar barnele din laterale fiind inlocuite cu timpul. Din spusele preotului de aici, constructia ar fi avut initial barne cioplice cu diverse modele si pictata in interior, asa cum sunt pictate bisericile din beton. Din pacate, cu trecerea timpului, barnele au fost inlocuite si pictura din laterale pierduta. Tot din punct de vedere arhitectural putem sa remarcam o delimitare de lemn intre naos si pronaos care este specifica, exclusiv, bisericilor de munte.

Un alt element care face aceasta mica biserica unica este pictura exterioara de la intrare care infatiseaza Judecata de Apoi. De obicei, bisericile sunt pictate cu scene biblice care poarta credinciosul de-a lungul istoriei religioase, excluzand partea cu purgatoriul.

In prezent,  in cadrul acestei biserici, slujeste Preotul Paroh Nicolae Moldoveanu.

Lasă un comentariu