• Overview
  • Trip Outline
  • Trip Includes
  • Trip Excludes
  • Reviews
  • FAQ

Sursa: Primăria Lupeni

Biserica de lemn din Bărbătenii de Sus are hramul "Pogorârea Sf. Duh" și figurează pe noua listă a monumentelor istorice, cod LMI HD-II-m-B-03362.

Biserica a fost construită la mijlocul secolului al XVII-lea de către momârlanii din satul Bărbătenii de Sus, azi cartier al municipiului Lupeni, pe fundatia unui alt lacas care a fost ars de turci in anul 1788. Ciudat este faptul ca despre acea biserica nu mai exista date, aceasta nefigurand nici in tabelele conscriptiilor secolului al XVIII-lea si nici pe Harta Iosefina a Transilvaniei (1769-1733).

Edificiul, de plan dreptunghiular cu absida ușor decroșată, poligonală cu patru laturi (prezintă particularitatea arhaică a îmbinării bârnelor în ax), conservă, la interior, panouri din vechea pictură, realizată, în 1851, de zugravul Ioan Opriș din Orăștie. Deasupra pronaosului se înalță un turn-clopotniță scund, cu foișor deschis și coif piramidal. O singură intrare, practicată pe latura vestică, asigură accesul în sfântul lăcaș. La acoperiș s-a folosit integral șița.

Din pricina degradării bârnelor, în anul 1880, în timpul păstoririi preotului unit Ioan Todoran, biserica a fost rectitorită. O alta renovare a avut loc in anul 2008, atunci cand a fost inclusa si pe lista monumentelor istorice.

No details found.

No details found.

No details found.

There are no reviews yet.

Be the first to review “Biserica de lemn ,,Pogorârea Sfântului Duh” – Bărbătenii de Sus”

No Details Found