Biserica de lemn ,,Pogorârea Sfântului Duh” – Bărbătenii de Sus

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Lupeni

Biserica de lemn din Bărbătenii de Sus are hramul „Pogorârea Sf. Duh” și figurează pe noua listă a monumentelor istorice, cod LMI HD-II-m-B-03362.

Biserica a fost construită la mijlocul secolului al XVII-lea de către momârlanii din satul Bărbătenii de Sus, azi cartier al municipiului Lupeni, pe fundatia unui alt lacas care a fost ars de turci in anul 1788. Ciudat este faptul ca despre acea biserica nu mai exista date, aceasta nefigurand nici in tabelele conscriptiilor secolului al XVIII-lea si nici pe Harta Iosefina a Transilvaniei (1769-1733).

Edificiul, de plan dreptunghiular cu absida ușor decroșată, poligonală cu patru laturi (prezintă particularitatea arhaică a îmbinării bârnelor în ax), conservă, la interior, panouri din vechea pictură, realizată, în 1851, de zugravul Ioan Opriș din Orăștie. Deasupra pronaosului se înalță un turn-clopotniță scund, cu foișor deschis și coif piramidal. O singură intrare, practicată pe latura vestică, asigură accesul în sfântul lăcaș. La acoperiș s-a folosit integral șița.

Din pricina degradării bârnelor, în anul 1880, în timpul păstoririi preotului unit Ioan Todoran, biserica a fost rectitorită. O alta renovare a avut loc in anul 2008, atunci cand a fost inclusa si pe lista monumentelor istorice.

Lasă un comentariu