Sursa: Primăria Comunei Măgirești
Biserica de lemn cu hramul „Sf. Gheorghe” este proprietatea parohiei Şesuri, concesionată de UAT Măgirești pentru efectuarea de lucrări de conservare și restaurare. Aceasta este amplasată la N-E de sat, în apropierea pârâului Tazlăul Sărat și se poate observa de pe DN 2G care leagă Bacăul de Moinești, pe partea stângă, fiind accesibilă prin intermediul unui drum asfaltat.
Biserica biserica de lemn a fost ridicată în anul 1648. biserica de lemn a fost fondată în anul 1648, an bazat pe tradiție. Un reper istoric important ar fi 5 septembrie 1675, de pe o lespede funerară, reprezentând data morții celui care a fost considerat ctitorul bisericii: panul Euthie (Eftimie); și care ar putea reprezenta un terminus ante quem pentru datarea relativă a edificiului.
O informație transmisă de tradiția orală se referă la strămutarea satului, cu tot cu biserică, de trei ori până la vatra actuală. Fiindcă nu avem informații precise legate de vechile vetre ale satului, firul acestui studiu pornește de la actualul sat Șesuri și de la împrejurările sale istorice.
Răscoalele țărănești, începute la sfârşitul secolului al XIX-lea, care au culminat cu episodul din 1907, urmate de cele două Războaie Mondiale, dar și criza economică dintre ele, au dăunat comunității și bisericii locului. Cunoscută este reparația din anul 1923, făcută cu sprijinul părintelui Vasile Arhip. Deși izvoarele scrise nu ne spun nimic altceva despre acest episod, o cercetare atentă de teren a relevat că reparațiile s-au referit, în linii mari, la revăruirea bisericii și la înlocuirea învelitorii de lemn. În 1951 este consemnată o nouă reparație capitală, constând într-o retencuire a pereților exteriori, pictarea interiorului bisericii și schimbarea învelitorii. Lucrările au fost efectuate în timpul părintelui Constantin Popa.
În 2021 a avut loc reabilitarea învelitorii de lemn efectuată de către „Asociația Monumentum”, prin proiectul „Ambulanța pentru monumente”, cu resurse puse la dispoziție de UAT Măgirești.