Biserica ,,Cuvioasa Paraschiva” – Ivănești

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Biserica veche, monument istoric, poarta hramul Cuvioasa Paraschiva si se afla la 500 metri nord de satul Ivanesti, in Comuna Ciulnita, Judetul Ialomita si are o istorie indelungata si o legenda pe masura. Doar biserica este cea care ne aduce aminte de fostul sat care se intindea din partea unde este satul acum si pana in spatele bisericii, in zona apei. Practic, aceasta biserica era centrul comunitatii din acea perioada, insa, din cauza alunecarilor de teren, a solului usor inundabil si a legendelor din jurul lacasului, zona a fost parasita.

Lacasul de cult a fost contruit pe parcursul a 10 ani, intre 1844 si 1854 si este construita intr-un stil traditional muntenesc din blocuri de granit care au fost aduse din Dobrodea, cu ajutorul carelor cu boi. Acest lucru explica si durata mare a constructiei. Ctitoria apartine familiei boierului local Gheorghe Crutu pe care il putem, cu greu, distinge in biserica, pe peretele din dreapta (in locul destinat ctitorilor).

Din punct de vedere arhitectural edificiul se remarcă prin: structura masivă a zidurilor, planul în formă de cruce cu turlă deasupra pronaosului, turlă despre care se știe că inițial avea 13 metri și era realizată din lemn de salcâm, dar și prin coloanele de inspirație grecească de la intrare, din care două închid pereții exteriori ai clădirii. Inca se mai pastreaza pictura initiala, dar si pisania, chiar daca este crapata si poate fi identificata pe jos, intr-o parte, in interiorul bisericii.

Legenda ne trimite in anul 1944, an in care ofensiva Germaniei in Est esuase, iar armata nazista era haituita de catre Armata Rosie in interiorul Romaniei. Cativa germani, impreuna cu ofiterul lor (Oberleutnant), au ajuns in preajma bisericii fiind urmariti de rusi. Au ajuns in altar, dupa coloane si au inceput sa se roage la divinitate sa fie crutati. Din pacate, soldatii Armatei Rosii au intrat in incinta lacasului si i-au macelarit fix in altar. Oberleutnant-ul a blestemat biserica, iar sufletele soldatilor inca mai bantuie lacasul. Nu putini au fost cei care au afirmat ca au auzit voci in Lb. Germana, dar si situatii bizare.

O dovada ca in aceasta biserica s-au mai tinut slujbe si dupa episodul macabru o reprezinta fantana din fata lacasului. Pe o parte a sa exista o placa mica de beton pe care scrie ,,1974 – Familia Constantin Dumitrache’’ ceea ce insemna ca acea biserica mai era utilizata de localnici atunci, ba din contra, se investea in dezvoltarea locului.

Lasă un comentariu