Biserica Barbu Bellu – Gostinari

COD LMI:GR-II-m-A-15004.01
Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Domeniul Bellu din Gostinari reprezintă primul domeniul boieresc al familiei Bellu din Muntenia construit din temelii. Terenul pe care se află a fost achiziționat de către Ștefan (Ștefănache) Bellu în anul 1818, moment în care s-a și apucat de construit.

La finalizarea construcției, domeniul boieresc avea un conac cu dependințele necesare, o biserică impunătoare și gard de zid, cu intrare pe sub un turn-clopotniță. Pentru familia Bellu de atunci, acest mod de constructie era un ,,signature” deoarece regasim fix aceleasi constructii și în Prahova, la Urlati și în București (actualul Cimitir Șerban Vodă Bellu).

Din pacate, în timp, conacul a dispărut, asemenea locațiilor din București și Prahova, însă biserica a rămas, chiar daca se află într-o stare avansată de degradare. Din câte este cunoscut până în acest moment, biserica avea hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” și în interiorul său nu s-a mai slujit de prin 1857. Domeniul a fost abandonat total puțin mai târziu, atunci când nepoții lui Ștefan, Barbu (cel care a donat terenul pentru cimitirul din București) și Alexandru (cel care avea să dețină curtea din Urlați) decid că nu mai au nevoie de acest domeniu.

În anul 2008 schitul a fost reactivat prin Decizia nr. 13/2008 a Preasfințitului Părinte Dr. Ambrozie, Episcop al Giurgiului care a numit în funcția de egumen pe PC. Ierom. Nicolae Matei.

Din pacate, în acest moment nu exista un proiect pentru punerea in siguranta a ansamblului, iar biserica se incapataneaza sa ramana in picioare.

Lasă un comentariu