Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” – Stănești

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Comunei Măgirești

Biserica ce poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului” din satul Stăneşti este păstorită de preotul Copoț Ionuț, a fost ridicată în anul 1823 și târnosită în anul 1825. Biserica Parohiei Stăneşti este construită de oamenii locului, oameni care din moşi strămoşi au avut o evlavie deosebită faţă de biserica satului. Ca alte biserici din regiune, această biserică a fost inițial de lemn, iar ulterior a fost de zid. Anumite relatări fac referire la modul de construcție, afirmând că biserica a fost construită din piatră și cărămidă.

În anul 1933 pictura interioară este realizată de către pictorii Lichi Livia și Pavel în tehnică fresco. De la data de 1 februarie 1978 Parohia Stăneşti a fost păstorită de preotul Mihăiţă Popovici care a demarat lucrările de restaurare radicală a bisericii, lucrări continuate de părintele Ovidiu Radu care a şi invitat la sfinţirea noului sfânt locaş pe Preasfinţitul Eftimie, Episcopul Romanului, slujba de târnosire având loc pe data de 26 octombrie 1996.

Începând cu anul 1998, la Parohia Stănești a fost numit preotul Constantin Florariu, care a continuat lucrarea vrednicilor săi înaintași, având o bogată activitate liturgică, pastoral-misionară și de înnoire și înfrumusețare a ansamblului eclezialAstfel, prin strădania enoriașilor, harnici și darnici, a fost restaurată Sfânta Masă, pictura, a fost schimbată tâmplăria, stranele și mobilierul, a fost montat sistemul de încălzire, s-a reamenajat curtea și s-a extins cimitirul.

Acestor lucrări s-a adăugat proiectul de zidire a Așezământului social-filantropic “Sfinții Împărați Constantin și Elena”, care cuprinde un paraclis, o sală de studiu dotată cu 20 de calculatoare, o sală de mese, un birou parohial, o bucătărie și toate utilitățile necesare slujbelor de pomenire pentru cei răposați, precum și activităților filantropice, pastoral-misionare și cultural-religioase organizate în cadrul parohiei.

Lasă un comentariu