Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” – Sărata Monteoru

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Lăcaşul de cult a fost ridicat în anul 1876 de cel care a întemeiat şi staţiunea, ctitorie a boierului Grigore C. Monteoru.

Arhitectura bisericii este neobizantină cu influenţe neogotice, fiind proiectată de un arhitect german. În 1876, când ctitorul Monteoru a ridicat lăcaşul, a înzestrat-o şi cu frumoase obiecte de cult, odoare şi icoane, unele dintre ele păstrându-se şi astăzi. De-a lungul timpului, biserica a fost reparată de mai multe ori. Astfel, în 1946, i s-a înlocuit tabla acoperişului, afectat de puternicul cutremur din 10 noiembrie 1940. Seismul din 4 martie 1977 a provocat şi mai multe stricăciuni lăcaşului, fiind grav avariată turla mică. Între anii 1979 şi 1995 s-au reparat urmele lăsate de devastatoarele cutremure. În toată această perioadă, enoriaşii au fost nevoiţi să participe la slujbe în capela destinată familiei Monteoru. În anul 2002, lăcaşul de cult a fost resfinţit de Înalt Preasfinţitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei.

Catapeteasma bisericii este de patrimoniu, artistic lucrată în lemn de tei şi îmbrăcată în foiţă de aur, icoanele de pe ea fiind realizate de Constantin Dumitrescu în 1876, cele mici păstrându-se în forma lor originală. Se crede ca pictura mare interioara ar fi fost realizata de catre Constantin Petrescu, cel care a proiectat si mantia regala a lui Ferdinand, cea purtata in cadrul ceremoniei de incoronare de la Alba Iulia, pictură realizată în ulei. Din pacate, trecerea timpului si-a spus cuvantul, iar cutremurele care au avut loc si in aceasta zona a facut ca si peretii bisericii sa fie reparati si, odata cu ei, si pictura interioara. Interioul a fost repictat de catre arhidiaconul Gabriel Sibiescu intre 2000 si 2002, în frescă, în stil bizantin.

De patrimoniu mai sunt şi candelele originale din argint, ce poartă inscripţia ctitorului Monteoru, restaurate şi ele de Gabriel Petre, policandrul realizat în 1876, donat de Konstantin Ionesco, Evanghelia originală, o cruce, clopotele iniţiale aduse din Austria şi câteva cărţi religioase. De asemenea, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Monteoru, credincioşii îşi pot îndrepta rugăciunile şi spre o frumoasă icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, placată în argint, o reproducere a unei icoane bizantine vechi din Ucraina, considerată făcătoare de minuni.

Lasă un comentariu