Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – Câlțești

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Pietroasele

Lăcașul de cult a fost ridicat în anul 1866, de către locuitorii satului acesta și al celor din satele vecine, pe locul bisericii vechi a satului, conform relatărilor de pe pisania existentă în biserică.

Din cauza intemperiilor și a trecerii timpului, biserica a necesitat ample lucrări de refacere și consolidare, care au avut loc în anul 1919. Atunci a fost reparate toate suprafețele care prezentau degradări și a fost restaurată pictura, tot cu ajutorul sătenilor.

Pisania mai relatează o refacere a picturii în anul 1965, la care a participat pictorul I. Galier venit de la București. Pentru lucrările care au mai necesitat a fi făcute și pentru repictare s-a implicat atât comunitatea sătească, dar și Sfânta Episcopie a Buzăului, prin Episcopul de la acea vreme – Dr. Antim Angelescu.

Un element aparte îl constituie cele patru cruci ce încadrează scările în partea de est și vest și care poartă povara întregii construcții. La construcția acelor scări au fost folosite fragmente de cruci vechi (sec XVII-lea), fenomen care este întâlnit și la Biserica ,,Porumbița’’ din Nenciulești.

Lasă un comentariu