Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Pietroasele

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Pietroasele

Biserica a fost construită în perioada 1834 – 1835 de către Partenie, arhimandritul de la Mănăstirea Bradu și de locuitorii satului. Nu se cunoaște dacă anterior acestei biserici a mai existat una, deasupra căreia să fi fost construită, așa cum este cazul multora din bisericile din localitate.

Biserica prezintă un pridvor, care are la baza piatra de rau cioplită și care se continuă cu căte trei arcade in lateral, care susțin acoperișul. Acesta este realizat integral din tablă. La fel este și turla bisericii, singura, care este invelită cu totul în tablă.

Pisania pisericii este cea original, păstrată de la începuturile prezentei biserici. Aceasta face referire la anumite reparații și adăugiri aduse bisericii în anul 1896. Atunci, pe lângă reparațiile la structură, s-a adus și o îmbunătățire, un amvon (piesă de mobilier fixă, similar unui balcon, characteristic bisericilor romano-catolice și protestante, având destinație de tribună pentru rostirea predicilor), lucru care îi oferă un element de originalitate.

Din cauza intemperiilor, biserica a avut nevoie de mari lucrări în zona acoperișului. Acestea au fost realizate în anul 1895, sub atenta supraveghere a lui Neagu Rotărescu.

Lasă un comentariu