Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Municipiul Calafat

COD LMI: DJ-II-m-B-08216
Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Calafat este un monument istoric care nu trebuie ratat atunci cand ajungeti in oras. Pe vremuri considerată cea mai importantă biserică a orașului, Biserica Adormirea Maicii Domnului face parte acum dintr-o triadă de lăcașuri religioase cu rol aparte în viața comunității, alături de Biserica Sf. Nicolae (Catedrala Independenței) și de Biserica Izvorul Tămăduirii (Biserica Grecească).

Ideea construirii acestui lăcaș de cult apare în anul 1860 când, datorită creșterii demografice accelerate, este necesară construcția unui lăcaș de cult mai mare, mai spațios. Pe 8 iulie 1867 a fost redactat un process verbal al Consiliului Urbei (consiliul local), în care erau consemnate următoarele informații:

„Pentru noua Biserică trebuie să luăm precauțiuni spre a se începe pregătirea materialului prin orice mijloace s-ar găsi de cuviință ca o chestiune foarte urgentă”

Responsabili de începerea și buna desfășurare a lucrărilor au fost preotul Matei Dobriceanu și epitropii D. Zifca Vîlcea, Mihalea Anastasiu, Tena Strîmbeanu și Dumitru Ungureanu. Clădirea rezultată, ridicată din zid, a fost sființită în anul 1869.

Există câteva informații despre situația bisericii în anii următori. În anul 1925 biserica a intrat într-un amplu proces de renovare, banii necesari fiind suportați de către enoriași. În jurul anului 1940 biserica deservea nu mai puțin de 1116 familii și un total de 4862 persoane. Deși în acea perioadă nu avea casă parohială, biserica avea cor și o bibliotecă cu 417 volume, fapt care a atras în această parohie numeroși intelectuali calafeteni ai timpului, printre care preotul military Inochentie Stefănescu, căpitan farmacist Marcel Broscărescu, locotenent colonel Popa M. Ioan, precum și ingineri, avocați și locotenenți de seamă ai vremii.

Foarte important de spus este faptul că, de-a lungul timpului, au existat mai multe transformări care au făcut ca biserica să dobândească înfățișarea pe care o are acum, însă niciodată nu a deviat de la scopul initial – de a oferi alinare și îndrumare spiritual cetățenilor. Ultima acțiune de renovare a avut loc în anul 2011, atunci când Consiliul Local Calafat a intervenit pentru a sprijinii refacerea lăcașului de cult. De asemenea, în Duminica ,,Femeilor Mironosițe’’ (8 mai) Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei a resfințit lăcașul de cult.

Lasă un comentariu