Sursa: Centrul National de Informare si Promovare Breaza
Istoricul bisericii începe odată cu dorinţa credincioşilor şi a preotului Gâţă Gheorghe de a avea o biserică mai aproape de centru. Astfel, prin dezlipirea de Parohia Sfântul Nicolae, a luat naştere Parohia „Adormirea Maicii Domnului”, urmare ordinului Sfintei Arhiepiscopii a Bucureştilor din data de 18 Martie 2002, urmând a se găsi un teren pentru construcţia unei capele şi apoi pentru construcţia bisericii.
La sfârşitul lunii mai 2002, Dl. Ioanesi Nicanor din Bucureşti, a venit cu propunerea de a dona un teren de 2073 m2, pe care îl deţinea în Breaza, pentru construcţia bisericii. Dânsul a dorit ca alături de acest obiectiv să se construiască şi o casă de odihnă pentru nevăzători.
Obiectivele nu au fost duse la îndeplinire imediat, astfel că din iunie şi până în octombrie 2002 parohia a căutat dar nu a găsit nici un alt teren la fel de potrivit şi ieftin pentru începerea lucrărilor. Însă, la sfârşitul lunii septembrie 2002, Dl. Ioanesi a luat din nou legătura cu noi, prin intermediul preotului Handrabur Mihai care ne-a anunţat de intenţia dânsului de a se relua construirea unui aşezământ bisericesc pe terenul ce-l deţinea. De data aceasta, membrii Consiliului Parohial nou format, alături de preotul paroh, în cadrul unei întruniri cu Dl. Ioanesi la Bucureşti, au stabilit ca terenul de 2073 m2 să fie cumpărat de la propietar pentru suma de 15.000 USD, din care 5.000 USD să revină parohiei ca donaţie.
După o săptămână, prin intermediul familiei d-lui Popa Nicolae care ne-a împrumutat o parte din sumă şi cu ajutorul preotului Gâţă Gheorghe, care completează o altă parte, s-au strâns banii necesari pentru actele de vânzare-cumpărare şi donaţie ale terenului, care s-au perfectat în data de 09.10.2002. Având astfel terenul, la data de 14. oct. 2002 s-a sfinţit locul pentru construcţia capelei. Datorită aprobărilor pe care parohia le obţinuse deja în urmă cu câteva luni s-a putut trece la construcţia ei. Astfel că în data de 15.10.2002 s-au început lucrările sub îndrumarea arhitectului Radu Catea.
Dragostea faţă de biserică a făcut ca şi de data aceasta, credincioşii din parohie să participe benevol la construţia capelei, lucrându-se zi lumină, indiferent de timpul nefavorabil şi de ger. La data de 22.12.2002 s-a sfinţit capela, definitivată în interior, de către Preasfinţitul Sebastian Ilfoveanu, alături de Preacucernicul Părinte Protoiereu Dumitru Costică şi de un sobor de 12 preoţi. Începând cu această dată s-a început săvârşirea slujbelor religioase în noua Biserică.
Menţionăm faptul că din banii împrumutaţi, s-au restituit o parte iar 5.000 USD au rămas ca donaţie.
În vara anului 2003 s-a prelungit capela cu încă 2 m., fiind astfel acoperită intrarea.
Între anii 2003-2006 am fost implicaţi în procesul intentat de Senatorul Adrian Păunescu împotriva Domnului Nicanor Ioanesi, pentru revendicarea terenului pe care s-a ridicat capela, proces care s-a terminat printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă în favoarea bisericii.