Biserica ,,Acoperământul Maicii Domnului” – Municipiul Tulcea

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Biserica actuala a fost construita intre anii 1888 si 1898 si a fost, initial, filială a parohiei Sf. Nicolae, până în anul 1943.

Din punct de vedere al constructiei, biserica este realizata din caramida. La staruinta preotului rus care a slujit aici, Patapie Lebedov, s-au strans fondurile necesare si obiecte de cult din Ucraina. Din punct de vedere architectural, biserica are doua turle din care una adaposteste clopotnita cu patru clopote returnate in 1935 la atelierele Patriarhiei din Bucuresti cu contributia financiara a primariei orasului, in timpul parohului Gh.Racovita. Initial, biserica avea usi laterale, in dreptul stranilor, obturate dupa cutremurul din 1977. Pictura murala realizata in anul 1932 de Geo Cardas (s-a pastrat numai pictura de la catapeteasma), a fost refacuta in 1950 si intre 1983 – 1985 de Victor Negoi, in timpul preotului Lazar Victor.

Reparatii la acoperis, tencuieli si zugraveli au fost necesare in anii 1988 si 2002. Acestea au fost realizate cu osteneala pr. paroh Luca Calin, care a instalat centrala termica, a construit o capela pentru aprinderea lumanarilor si a turnat aleea din beton. In anul 1996 s-a curatat si s-au vopsit catapeteasma si tronul arhieresc, a fost reconditionata pictura interioara si exterioara. Noi reparatii au fost realizate in anul 2000, precum si realizarea casei parohiale.

In curtea bisericii este inhumat primul protoiereu al Tulcei, pr. Gheorghe Rascanu, rasplatit cu “Ordinulu Steaua Romaniei si Corona Romaniei”, decedat la 29 ianuarie 1896. Aici este inmormantat si Nichifor de Carpat, ultimul intaistatator al Mitropoliei de Tulcea, decedat in noaptea de 29 spre 30 iulie 1893.

 

 

Lasă un comentariu