Sursa: Călător prin România
Inspirat de modelul unui templu grec și având pe fațadă simbolul vulturului roman, Ateneul „Nicolae Bălănescu” a fost construit în doar câteva luni în 1940 de gestul filantropic al avocatului Nicolae Bălănescu, care a decis demolarea casei lui și, cu materiale obținute astfel, a ridicat construcția ateneului. Deși clădirea nu păstrează multe elemente din structura inițială, fațada sudică are un portic neoclasic cu trepte, care reprezintă intrarea principală, iar fațada estică are un pridvor incorporat al casei Bălănescu.
Nicolae Balănescu a donat-o municipalității după ce conducerea a fost preluată de Partidul Comunist. Odată aflată in administrarea statului, sub administrarea Direcției Naționale a Cinematografiei, clădirea a ajuns într-o stare avansată de degradare până în 2000. În anul 2005, clădirea a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice ale Ministerului Culturii ca patrimoniu cultural din Giurgiu și astfel au fost inițiate reabilitări și modernizări extinse. Reinaugurat în primăvara anului 2009, după ample renovări și amenajări, Ateneul „Nicolae Bălănescu” este în prezent locul unde cultura și arta se pot manifesta în condiții favorabile. Sub administrarea Centrului Local Cultural „Ion Vinea”, Ateneul îndeplinește dorințele vechi ale oraşului, bijutierii să aibă o sală corespunzătoare în care slujitorii de artă se pot manifesta în deplinătatea lor de talent și iubitorii de frumusețe, constituiți în spectatori, să privească frumosul.
Încă de la spectacolul prilejuit de inaugurare, pe scena moderna au venit nu numai artiști locali, dar și nume ale muzicii naționale și internaționale precum reprezentanții Filarmonicii ,,George Enescu” din București, reprezentanți ai Filarmonicii Operei din București și reprezentanți ai Filarmonicii din Ruse, Bulgaria. Mai mult decât atât, în interiorul Ateneului au loc seri literare, simpozioane științifice, seri de teatru, conferințe și expoziții, satisfăcând, în acest fel, o gamă variată de gusturi culturale.
Din punct de vedere al capacității, Ateneul cuprinde următoarele elemente:
- Auditorium – cu 317 scaune
- Sala de conferințe – cu 90 scaune
- Foaierul de la parter
- Foaierul de la etaj