Așezatul crucii la troiță – Oteșani

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Așezatul crucii la troiță este una dintre tradițiile care se mai păstrează cu sfințenie în mai multe părți ale țării. Noi am descoperit această tradiție pe tot cuprinsul județului Vâlcea.

Această tradiție subliniază foarte bine caracterul religios al poporului român. Tradiția spune că ori de câte ori o persoană din sat moare, se vor realiza două cruci pentru aceasta. Una dintre ele este cea clasică, aceea care îl însoțește pe defunct până la locul de veci și care va fi și semnul mormântului său. Cea de-a doua cruce este realizată într-o manieră artistică și este amplasată la cea mai apropiată troiță de casa defunctului, pentru a fi pomenit de către toți oamenii care văd respectiva cruce. Alte surse afirmă că aceste cruci nu sunt amplasate numai lângă troițe, ci și lângă fântâni pentru ca, mereu când cineva se oprește să bea apă, să poată vedea crucile și să pomenească persoanele care nu mai sunt printre noi.

Oricare ar fi explicația, este foarte trist să vedem că există, în unele cazuri, mai multe cruci în proximitatea troițelor decât oameni în cimitir, amintind încă o dată că satele românește se depopulează cu o viteză alarmantă, iar multe sate mai sunt doar pe hârtie.

 

Lasă un comentariu