Sursa: Călător prin România
Acvariul ,,Profesor Ion Borcea’’ este o clădire emblematică aflată în centrul istoric al municipiului Constanța, aflată pe faleza de sub bulevardul Regina Elisabeta, vis a vis de Cazinou. Acesta este adapostit de cladirea care a fost construita la inceput de secol XX si avea destinatia de restaurant al Cazinoului de pe faleza Constantei.
Povestea acvariului incepe in anul 1911-1912, atunci cand baronul Edgar de Marcay, arendasul Cazinoului din Constanta, solicita primariei, prin arhitectul care a proiectat si construit Cazinoul, Daniel Renard, anumite transformari asupra cazinoului si construirea unei dependinte, un pavilion restaurant, care urma sa fie amplasat in fata Cazinoului. Titus Cananau, primarul de atunci, raspunde solicitarii in februarie 1912. Anii Primului Razboi Mondial ingreuneaza constructia, iar Constanta era devastate de Bulgari si germani, iar multe cladiri istorice au fost daramate. La acea vreme chiar si Cazinoul a fost distrus in proportie de 80% fiind bombardat, chiar daca fusese transformat in spital pentru raniti. Dupa momentul in care cladirea a fost avariata grav, documentele de la acea vreme sugereaza furtul inregistrat de catre invadatorii care au furat de la mobilier si usi si pana la acoperisul de zinc.
Un ziar local de la acea vreme, ziarul Dacia, anunta in anul 1923 constantenii in legatura cu deschiderea restaurantului, proiectant fiind A. Bernovschi. Ideea de a fi transformat in acvariu apartine savantului Ion Borcea si amiralului Ioan Balanescu, propunere facuta in cadrul Ligii Navale Romane, in anul 1932, dupa organizarea Scolii Apei din Constanta, atunci cand se dorea realizarea unei expozitii permanente care sa prezinte flora si fauna din Marea Neagra.
Acvariul este infiintat in anul 1958 si este primul acvariu public din Romania (daca excludem pe cel care functiona in subsolul Muzeului Grigore Antipa, din Bucuresti). Fiind o institutie importanta de studio a florei si faunei, in anul 1973, alaturi de Planetariu, Observatorul astronomic, Muzeul Marii si Delfinariu in cadrul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta. Deși ulterior și alte muzee de științe ale naturii au înființat secții cu același profil, Acvariul din Constanța a rămas cea mai mare instituție de acest gen din țară.
Spațiul destinat prezentării expoziției permanente cuprinde 57 de bazine din care cel mai încăpător (cu o capacitate de 50 t) adăpostește colecția de sturioni, renumită atât pentru importanța ei științifică cât și pentru longevitatea exemplarelor în captivitate, care ajunge la 18 – 20 ani. Sunt prezente 4 specii de sturioni (morun, păstrugă, nisetru, cegă), relicte ponto-caspice, unele exemplare depășind talia de 150 – 180 cm. Sectia Dulcicola prezinta specii de pesti si nevertebrate de apa dulce, care populeaza baltile si lacurile litoralului romanesc si apele Deltei Dunarii: ciprinide, crap, caras, rosioara, babusca, platica, sunt prezentate si rapitoare ca somn, salau, biban si stiuca. Sectia Pesti Exotici este o adevarat incantare pentru vizitatorii Acvariului. In bazinele sale inoata varietati de pesti care apartin diferitelor ecosisteme dulcicole din zone tropicale si subtropicale: varietati de peste Piranha, pestele cutit, pestele inger, pestele lopata, pestele pisica si multe alte tipuri de pesti cu un colorit bogat.