Sursa text: Primăria Orașului Corabia
Sursa foto: Călător prin România
Cetatea Sucidava (sau Sykibid, conform unor istorici) era vechea capitală a tribului dacic al suciilor. Cuceriți de romani în urma celebrelor războaie romano-dacice, cetatea avea să devină una dintre cele mai mari fortificații romano-bizantine din Oltenia, din secolele III-VI d.Hr.
Sub împăratul roman Aurelian (270-275) a fost zidită prima cetate de apărare. Împăratul Constantin cel Mare (306-337) a rezidit fortăreața, construind și un pod de piatră peste Dunăre și a restaurant și drumul roman care lega cetatea Sucidava de cetatea Romula.
Din păcate, din cauza invaziei hunilor din 442-447 cetatea Sucidava este distrusă, însă cu succes se încearcă refacerea ei între 527-533 de către împăratul Iustinian, ca apoi să fie părăsită spre sfârșitul secolului al VI-lea din cauza invaziilor avaro-slave.
Începand cu secolul al VII-lea, aria cetății a fost locuită, fără întrerupere, până azi. În epoca medievală, începând cu Mircea cel Bătrân și până la Mihai Viteazu, colțul sud-estic al cetății o să fie refăcut și folosit ca punct important de rezistență în lupta antiotomană.
Nici vestigiile identificate aici nu sunt deloc de neglijat. Primele vestigii au fost identificate și descries sumar în secolul XVII-lea de colonelul austriact L.F. de Marsigli, însă din secolul al XIX-lea intră în atenția pasionaților de arheologie. Primele săpături arheologice ştiinţifice au fost realizate în deceniul al şaptelea de francezii G. Boissiere şi Ch. Baudry, iar din secolul al XIX-lea datează însemnările datorate lui August Treboniu Laurian şi inginerului Alexandru Popovici. La debutul secolului XX, cercetările sunt continuate de către Grigore G.Tocilescu şi Vasile Pârvan.
Din anul 1936 s-au iniţiat campanii de săpături arheologice, conduse până în 1981 de Dumitru Tudor, între anii 1982 – 1995, cercetările au fost continuate de Octavian Toropu, iar începând cu anul 1995 şi până astăzi, de prof. univ. dr. Petre Gherghe, de la Universitatea din Craiova. Din anul 1991, pe şantierul arheologic se la Sucidava îşi desfăşoară practica arheologică studenţii Secţiei de Istorie a Universităţii din Craiova, sub coordonarea, începând cu anul 1995 până în 2014 a prof. univ. dr. Petre Gherghe, iar din anul 2015 a conf. univ. dr. Lucian Amon.
Din punct de vedere arheologic, monedele descoperite la Sucidava atestă o prezență romană neîntreruptă de la Aurelian (270-275) până la Teodosiu al II-lea (408-450).