Sursa: Istoricul Metrorex S.A.
Stația de metrou ,,Titan’’ este situată în aria cartierului Titan-Balta Albă, pe magistrala M1 ,,Galbenă’’, prima linie a metroului bucureștean. Aceasta i-a avut ca și arhitecți pe Ion Podocea, Ion Pătrașcu și Doina Tănăsescu, iar construcția sa a durat 4 ani, din anul 1977 și până în luna decembrie a anului 1981.
Stația de metrou ,,Titan’’ are o arhitectură diferită de celelate stații de pe această magistrală. Dacă arhitectura stațiilor de pe magistrala M1 ,,Galbenă’’ este una sobră, stația Titan este fix opusul. Stația nu are coloane de susținere pentru tavan, iar acesta din urmă este curbat, lucru care îi dă o tentă de unicitate. Această boltă, cu deschiderea ei mare, a reprezentat o mare provocare pentru tehnica de la acea vreme.
Șantierul a debutat în anul 1977, imediat după ce soții Ceaușescu și-au dat acordul asupra proiectului elaborat de arhitecții mai sus menționați, fiind foarte impresionați de viitoarea stație. Chiar și așa, metoda utilizată pentru construcție a fost una de pionierat, folosită pentru prima dată în România chiar aici, la stația Titan.
Fiind un sol mlăștinos, pământul a trebuit să fie, la propriu, înghețat. Așa se face că pământul sub care se află stația a fost transformat în permafrost timp de 90 de zile, prin injectarea de azot lichid direct în sol. Prin înghețarea solului, constructorii aveau destul timp să termine tunelurile în zona aceea. Odată ce tunelurile au fost gata, riscul de surpare, după dezghețarea solului, a dispărut datorită formei lor cilindrice. Așadar, și forma stației, cu bolta imensă, are un dublu rol: unul estetic și unul practic.
O metodă foarte ingenioasă prin care putem descoperi locurile în care trăim sau pe care le vizităm.
Mulțumim pentru implicate. Felicitări!