Piața Victoriei 1

Sursa: Istoricul Metrorex S.A.

Piața Victoriei 1 este o stație a metroului bucureștean, care se regăsește pe magistrala M2 ,,Albastră’’. Aceasta i-a avut ca arhitecți pe Lia Dima și pe Ion Podocea și a fost deschisă circulației garniturilor și pentru transportul călătorilor începând cu anul 1987.

Denumirea de Piața Victoriei vine de la Calea Victoriei, una dintre cele mai importante și vechi artere din București. Pe data de 8 octombrie 1878, după Războiul de Independență, armata română își face intrarea triumfatoare în Capitală. Atunci, autoritățile decid ca Podul Mogoșoaiei (primul nume dat Căii Victoriei), să primească actualul nume.

Din punct de vedere arhitectural, Piața Victoriei 1 are proiectate peroanele după tipul ,,peroane-laterale). Acestea sunt acoperite cu marmură albă, la fel cum se întamplă și în cazul pereților. În centrul stației se găsesc coloanele de susținere ale tavanului care despart și cele două sensuri de mers ale garniturilor. Trecerea de pe un sens pe altul se face printr-un pod care se regăsește la unul dintre capetele stației.

Lasă un comentariu