Piața Unirii 1

Sursa: Istoricul Metrorex S.A.

Piața Unirii 1 reprezintă una dintre stațiile metroului bucureștean. Aceasta face parte din stațiile de pe magistralele M3 ,,Roșu’’ și M1 ,,Galben’’.  Această stație a fost proiectată de către Gheorghe Beznilă și a fost deschisă pe 16 noiembrie 1979.

Denumirea stației provine de la denumirea pieței dedesubtul căreia se află – Piața Unirii. Denumirea arealului ,,Piața Unirii’’ este strict legată de Unirea Principatelor de la 1859. Undeva foarte aproape de stația de metrou, ieșirea spre Centrul Vechi, există o clădire – Hotel Concordia – în interiorul căreia s-a semnat dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza. Înainte de a purta denumirea de ,,Piața Unirii’’, aceasta s-a numit ,,Victoria Socialismului’’.

Din punct de vedere arhitectural, stația de metrou Piața Unirii 1 a fost construită pe doua niveluri, iar tavanul este susținut, ca și în cazul celorlalte stații de pe magistrală, de către coloane montate într-o simetrie perfectă. Nivelul superior este cel de la care se face legătura cu stația de metrou ,,Piața Unirii 2’’.

A existat un singur incident notabil – o inundație – care a avut loc în anul 1987, exact după vizita lui Nicolae Ceaușescu. Plafonul a cedat și stația a fost complet inundată de apa Dâmboviței. Ca urmare a acestui incident, stația a fost închisă 5 zile în care toată apa a fost evaluată, plafonul a fost refăcut corespunzător, iar toate echipamentele electrice afectate au fost înlocuite.

Lasă un comentariu