Piața Iancului

Sursa: Istoricul Metrorex S.A.

Piața Iancului este o stație a metroului bucureștean, care face parte din magistrala M1 ,,Galbenă’’. Aceasta a fost deschisă călătorilor începând cu anul 1989.

Numele stației provine de la numele cartierului în care se află. Numele cartierului provine din perioada comunistă și a fost dat cartierului în amintirea lui Avram Iancu. Avram Iancu (1824-1872) a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

Din punct de vedere arhitectural, stația de metrou prezintă un peron de tipul ,,platformă-insulă’’. Aceasta este traversată de-o parte și de alta de materialul rulant al garniturilor de metrou. Plafonul stației este susținut de coloane, care prezintă finisaje din plăci de gresie de culoare maro, așezate vertical. Același fel de așezare și de material este caracteristic și peretilor stației. Peronul stației este finisat cu plăci de gresie mozaicată și cu plăci de marmură maro. Aceste plăci se regăsesc în zona liniei de siguranță și de-o parte și de alta a coloanelor.

Lasă un comentariu