Parc Bazilescu

Sursa: Istoricul Metrorex S.A.

Parc Bazilescu este o stație a metroului bucureștean, care se regăsește pe magistrala M4 ,,Verde’’. Aceasta a fost deschisă în anul 2011 și a fost până în anul 2017 stație terminus pe această magistrală. Stația aceasta nu trebuia să fie construită după planurile inițiale ale liniei. Motivul pentru care astăzi există, este pentru că în anul 1989 tunelurile au fost săpate până la Parcul Bazilescu. Astfel, în anul 2000, după reluarea lucrărilor și inaugurarea tronsonului Gara de Nord 2 – 1 Mai, se ia decizia ca această stație să fie realizată și să devină terminus.

Denumirea stației este dată de către parcul aflat în proximitatea stației. Parcul Bazilescu (denumit până nu de mult Nicolae Bălcescu) a fost amenajat în anul 1954 pe o suprafață de 13.5 ha. Nicolae Basilescu (1860 – 1938) a fost primul producător de șampanie din România. Inițial un producător de vinuri renumit în țară, furnizor al celebrei Case Capșa, N. Basilescu a descoperit șampania cu ajutorul specialistului ,,champenois’’ Paul Poittvin. Șampania sa era atât de bună încât, în Primul Război Mondial germanii au furat mii de sticle și le-au trimis către rivalul lui Basilescu – Rhein, care a schimbat eticheta și a păstrat rețeta lui Basilescu.

Din punct de vedere arhitectural, stația este prevăzută cu peron de tip ,,platformă-insulă’’, iar de-o parte și de alta a acesteia se găsește materialul rulant pentru garniturile de metrou. Finisajele stației sunt din panouri de table de oțel (OMERAS), de mai multe culori: bej, portocaliu, alb, rosu, galben-muștar. Stația este slab iluminată, folosindu-se neoane fluorescente.

Lasă un comentariu