Nicolae Grigorescu 1

Sursa: Istoricul Metrorex S.A.

Stația de metrou Nicolae Grigorescu 1 este una dintre stațiile metroului bucureștean. Aceasta se găsește pe magistrala M1 (galbenă) și a fost deschisă circulației pe 28 decembrie 1981. Stația a fost proiectată de către arhitectul Gheorghe Beznilă și construită prin metoda de execuție acoperită.

Inițial, din anul 1981 și până în anul 1990, stația a purtat numele ,,Leontin Sălăjan’’, în memoria lui Leon Silaghi (Szilagyi) Sălăjan, politician comunist și general de armată, șef al Marelui Stat Major al Armatei Române (1950-1954) și ministru al forțelor armate (1955-1966).

În anul 1990, ca urmare a căderii Regimului Comunist, stației îi este schimbat numele în ,,Nicolae Grigorescu’’, în memoria celebrului pictor român, primul dintre fondatorii picturii române moderne, simbol pentru tinerele generații de artiști care, în primele decenii din secolul XX-lea, căutau să identifice și să aducă la lumină valorile spiritualității românești.

Din punct de vedere arhitectural, stația pastrează arhitectura clasică sobră a metroului bucureștean. Stația este de tip peron-insular, cu acces la garniturile de metrou pe două sensuri. Tavanul stației este apropiat de sol și este susținut de către o serie de coloane aranjate într-o simetrie perfectă. Stația păstrează design-ul pardoselii și, asemenea altor stații de pe aceeași linie, pot fi observate dreptunghiurile stilizate din piatră albă situate între coloane, la mijlocul peronului.

Lasă un comentariu