Mihai Bravu

Sursa: Istoricul Metrorex S.A.

Mihai Bravu este o stație a metroului bucureștean. Aceasta este o stație comună a magistralelor M1 și M3 și fost deschisă circulației pe 28 decembrie 1981.

Denumirea stației are două teorii la bază. Prima face referire la cartierul sub care se regăsește stația de metrou. Asemenea altor stații ale metroului bucureștean și aceasta a împrumutat denumirea cartierului în care se află. A doua teorie are la bază dorința autorităților de a promova valorile naționale și istorice ale României. Astfel, numele a fost atribuit după Mihai Vodă Pătrașcu – Mihai Viteazul – (1558-1601), fost conducător al celor trei state medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova. Pe lângă porecla ,,viteazul’’, domnitorului i s-a mai spus ,,bravul’’, de acolo fiind împrumutat și numele pentru stație.

Din punct de vedere arhitectural, stația este realizată după o schemă simetrică, alcătuită din două platforme laterale care sunt separate de două căi de rulaj al garniturilor. Stația este traversată de la un cap la altul de coloane care susțin tavanul. Designul stației este caracterizat de utilizarea materialelor ușor de întreținut și curățat, cum ar fi faianța și granitul. Finisajele pereților și ale podelei sunt realizate în culori neutre, predominând nuanțele de alb și gri. Iluminarea se face prin intermediul unor lămpi fluorescente dispuse pe tavanul stației. Peretii statiei au pastrat designul din perioada comunistă – un model din gresie înconjurat de straturi de granit.

Lasă un comentariu