Gara de Nord 1

Sursa: Istoricul Metrorex S.A.

Gara de Nord 1 este o stație a metroului bucureștean, care se regăsește pe magistrala M1 ,,Galben’’. Stația de metrou a fost proiectată de către arhitecții Viorica Curea și Mihaela Antip și a fost deschisă traficului garniturilor și transportului călătorilor începând cu anul 1987.

Numele stației a fost dat de către Gara de Nord, gara feroviară dedesubtul căreia se află stația de metrou. Gara de Nord este cea mai mare stație feroviară a României, a cărei construcție a început în 1868, în prezența lui Carol I, pe locul ales de către acesta. A fost deschisă în anul 1872 și a fost electrificată în anul 1969. Aceasta a purtat denumirea inițială de ,,Gara Târgoviștei’’, iar denumirea actuală a fost pusă în anul 1888.

Din punct de vedere arhitectural, stația Gara de Nord 1 are peroane de tip ,,platformă-laterale’’, finisate cu marmură albă (în zona liniei de siguranță) și cu granit în rest. În centrul stației se regăsesc coloane de susținere a plafonului, care traversează stația de la un cap la altul. Stația este pe trei niveluri. Primul (cel mai de jos) este zona peroanelor. Al doilea nivel corespunde casei de bilete și taxatoarelor, iar ultimul nivel cuprinde un pasaj care face legătura cu Gara de Nord.

Lasă un comentariu