Dragă vizitatorule,
Ați pășit în interiorul singurului sistem de transport subteran din România – metroul bucureștean. Zilnic, în drumul spre vreo instituție de invățământ sau spre locul de muncă, sute de mii de călători pășesc pe peroanele încărcate cu istorie ale metroului, fără a-și rezerva câteva secunde pentru a cunoaște povestea acestor stații.
Primul metrou European a fost dat în funcțiune în capitala Regatului Unit, iar exemplul a fost rapid preluat de capitalele Europei continentale. Chiar dacă metroul bucureștean a început transportul călătorilor abia pe 16 februarie 1979, foarte mulți studenți eminenți și chiar și Regele Carol al II-lea au încercat să implementeze acest proiect mai repede, însă soarta ne-a fost potrivnică. Primul care a încercat proiectarea sistemului de transport subteran a fost Dimitrie Leonida, tânăr student, care și-a făcut proiectul lucrării de licență pe sistemul de transport subteran. Din lipsă de fonduri proiectul nu a văzut lumina zilei. Apoi Regele Carol al II-lea, cu experți în domeniu, a realizat primele planuri concrete ale metroului în anul 1938 însă, din cauza războiului, proiectul nu a fost implementat.
Proiectul este implementat abia în anul 1979 de către Nicolae Ceaușescu, cel care și-a dorit ca oamenii să ajungă de la domiciliul lor la fabricile unde lucrau mai repede. Inițial, numele stațiilor au fost preluate, în majoritatea cazurilor, de la cartierele unde se aflau stațiile sau de la fabricile lângă care au fost construite.
Fiecare stație de metrou este unică în felul ei. Fie că vorbim de înghețarea solului pentru a permite construcția sau de marmură care încapsulează diferite forme de viață fosilizate, metroul bucureștean este un obiectiv turistic important, care merită să-i fie acordat respectul cuvenit.
De acum sunteți liberi să explorați și să cunoașteți metroul din București!

Astra IVA este o familie de trenuri de metrou de concepție românească (construite la Astra Arad), livrate metroului din București între 1978 și 1989. În total au fost produse 252 de rame, adică 504 vagoane. Ele au fost proiectate inițial pentru a funcționa doar câte o ramă (2 vagoane legate permanent), însă au funcționat și grupate în trenuri de câte 2 sau 3 rame (4, respectiv 6 vagoane).

Movia este o familie de trenuri de metrou construite de Bombardier Transportation. Structura și caroseria sunt customizabile conform nevoilor fiecărui operator care îl comandă. Spre deosebire de majoritatea trenurilor clasice, trenurile Movia au pasaje largi cât tot vagonul între vagoane, permițând pasagerilor să se deplaseze de-a lungul întregului tren.

CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles) Inneo BM3 sunt trenuri folosite pe Magistrala 2. Acestea au fost denumite după râurile din România. Trenul CAF are 6 vagoane, lungimea de 113,6 m, lățimea de 3,2 m și are capacitatea de a transporta un număr de 1.200 de călători. Viteza maximă este de 80 km/h, iar viteza comercială este de 40 km/h.