Sursa: Primăria Lupeni
Ideea construirii Tunelului Sfintilor ii apartine cabanierului Emil Parau. Acesta cauta o solutie practica prin care credinciosii sa poata ajunge mult mai usor la schitul de lemn din statiune si pe timpul iernii, atunci cand zapada este destul de mare.
Lucrările de construcţie ale tunelului s-au încheiat în anul 2006 şi au continuat, atunci când peretele a permis, cu pictura interioară. A fost nevoie de doi ani pentru ca meşterii să poată finaliza inedita lucrare, dar ceea ce a rezultat are un farmec aparte.
Calendarul începe cu luna septembrie, respectând astfel regulile ortodoxiei, şi este pictat pe partea stângă a tunelului. Pentru fiecare zi din an a fost ales câte un sfânt preluat din calendarul ortodox. Data din calendar este marcată cu o candelă care arde în permanenţă la baza picturii care marchează acel moment din an. După o zi, candela aprinsă este mutată la următorul sfânt din calendar.
Calendarul reprezintă doar o treime din tunel. Pe tavan sunt pictate scene din Vechiul şi Noul Testament, iar pe o parte a tunelului sunt reprezentate 12 prăznicare ortodoxe, alături de cele zece porunci creştine. La ambele capete ale tunelului sunt porţi masive din lemn, iar lumina naturală este asigurată prin ferestrele decupate sub forma unor cruci.
Turiştii care vizitează pentru prima dată tunelul îşi caută ziua de naştere şi sfântul protector.