Sursa: Ionel Muscalu – Directorul Muzeului Județean “Teohari Antonescu” Giurgiu
Executat în 1973 de celebrul sculptor Oscar Han, simbolizează pacea dintre oameni. Statuia a fost amplasată la intrarea în oraș în anul 1990 și reprezintă o femeie care poartă o coroană de lauri și o torță.
Oscar Han (născut la 3 decembrie 1891, București – decedat la 14 februarie 1976, București) a fost un autor, monograf și sculptor român. Tatăl său era de origine germană, iar mama lui era română din Vrancea. Oscar Han a studiat la Școala Națională de Beaux – Arte din București, în atelierul lui Dimitrie Paciurea (sculptura) și cu Frederic Storck (desenul). Debutul său ca sculptor a fost foarte timpuriu, nici măcar la 20 de ani. În 1911, Oscar Han a fost remarcat cu lucrarea „Cap de fetiță”.
El a fost membru al „Grupului celor patru”, din care au făcut parte și pictorii Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu și Francis Șirato. În anul 1917, a făcut parte din cei 30 de artiști, pictori și sculptori trimiși pe frontul Marelui Cartier General al Armatei, pentru a executa lucrări inspirate de luptele luptate de armata română.
La 1 ianuarie 1927, a fost numit profesor supleant la catedra de sculptură a Școlii Beaux – Arte din București, unde a împărtășit singurul atelier de sculptură cu fostul său profesor D. Paciurea. După moartea sa, a rămas profesor în funcție până în 1946. În legislatura 1934 – 1937 a fost deputat liberal al Mureșului, dar nu a putut ieși în evidență în Parlament. Din cauza faptului că a intrat în Politică, în timpul guvernelor liberale, a reușit să pronunțe majoritatea ordinelor de stat. În 1945, comuniștii l-au acuzat pe Oscar Han că ar fi legionar (posibil din cauza bustului prof. Nae Ionescu, executat de Oscar Han în 1928). În temeiul legii cu privire la purificare din cauza fostei asocieri cu regimul pro-fascist, adoptată într-o nouă formulă la 30 martie 1945, sculptorul Oscar Han, profesor la Școala din Beaux – Arts, a fost eliminat din învățământ pentru o perioadă de un an printr-un Decret semnat Mihail Ralea, proaspăt ministru al Artelor. Mai departe, Oscar Han s-a adaptat la noul regim și s-a numărat printre cei care au executat lucrări de o calitate estetică inferioară.