• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Status:

Scriitorul Radu Cârneci, director al revistei „Ateneu” a avut ideea realizării unei statui a poetului în orașul în care a locuit și a trăit cel mai mult cunoscutul poet simbolist.
Adesea, în data de 4 septembrie copii din diferite școli ale orașului se adună în jurul statuii sale și-l omagiază recitându-i poeziile și interpretând diferite piese la chitară.

Statuie dezvelită în anul 1971, odată cu organizarea primului Festival literar-artistic “George Bacovia” în Bacău. Statuia marelul poet George Bacovia întruchipează neosimbolistul băcăuan în picioare, cu capul plecat, desculț, fără straie pe el și zgribulit de frig, surprinzând perfect esența stilului bacovian.

Culoarea cenușie a statuii este evidențiată prin stilul anticalofil ( antifrumos), creând o atmosferă specifică, apăsătoare, întunecată, specifică toameni sau iernii. Statuia transmite o stare de suferință existențială, sugerând depresia, neliniștea, sfârșitul și golul sufletesc, așa cum și-a trăit și autorul viața. Modul în care este realizată și anume cu mâinile strânse la spate și capul plecat sugerează întocmai singurătatea.

Cu toate acestea atmosfera sobră transmisă de statuie se împletește de minune cu cea caldă, primăvăratică transmisă de magnolia situat lângă statuie. Mireasma îmbietoare a florilor de magnolie m-au transpun într-o stare de reverie, lăsându-mi impresia că mă aflu într-un loc de poveste sau chiar într-unul din poemele specific bacoviene. Înălțimea statuii este de altfel una simbolică sugerând întocmai o stare de superioritate intelectuală, morală dând impresia unei vieți monotone din care el s-a sustras fiind superior celorlalți dând dovadă de o latură introvertită. În această primăvără mult așteptată pe când treceam prin fața monumentului, am surprins gingășia florilor de magnolii suprapusă pe austeritatea statuii sobre. M-am gândit că depresivul nostru poet și-a iubit foarte mult orașul schimbându-și numele după cel al urbei în care stătea. Ideea plantării acestei magnolii ]n apropierea statuii am constatat că a fost o alegere fericită pentru cel care a avut-o acum ceva ani. Probabil că la mireasma îmbietoare a unor muguri de magnolie s-a gândit poetul când a realizat binecunoscutul poem „Primăvara”.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Statuia Poetului George Bacovia – Municipiul Bacău”

Nu sunt detalii