• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

La mijlocul sec al XIX-lea, rabinul de Buhusi, Isac Fridman a întemeiat în Buhusi pe strada Alexandu Ioan Cuza, o curte rabinica. Cu 155 de ani în urma, in 1858, el a construit aici si Sinagoga care dainuieste si astazi. În fosta Curte rabinica (5400 m2) a functionat scoala rabinica si o baie rituala. Astazi, incinta are o suprafata de 1.516 m2. Urmasii dinastiei Ruzhin au luat initiativa realizarii la Buhusi a unui loc de pelerinaj pentru evreii hasidimi. In acest sens, au restaurat sinagoga in anul 2007.

In perioada interbelica, in Buhusi locuiau peste 5000 de evrei. Era o comunitate foarte mare si puternica. Acestia traiau in foarte buna convenienta cu populatia crestina.” – ne-a spus Izu Butnaru, Presedintele Comunitatii Evreilor din Bacau.

Evreii buhuseni au avut roluri si statusuri deosebite, fiind economisti, ingineri, profesori, doctori, comercianti, impresari artistici. Pe unii dintre ei ii regasim ca sefi de promotie ai liceului buhusean. La Fabrica de Postav, mai ales, acestia au jucat roluri importante. Actuala strada 1 Mai era cunoscuta mai ales ca strada evreilor. Aici functionau si magazinele pe care acestia le gestionau. Multi dintre ei au emigrat incepând cu anii ’70. Dupa 1990, exodul a continuat. Putinii care au mai ramas s-au stins. Unii dintre ei, intr-o mare, mare singuratate si devalmasie a fiintei. In momentul de fata, in Buhusi nu mai locuieste niciun evreu. Recent s-a stins din viata si ultimul reprezentant al acestei etnii, distinsa doamna Altarescu. Sotul acesteia, David Altarescu, fusese mult timp liderul comunitatii.

Originile cimitirului evreiesc, aflat in zona Mocani, pe langa fostul CAP, se pierd in urma cu aproape o suta de ani. Intr-un caiet special pastrat de paznicul cimitirului figureaza 498 de persoane decedate si inregistrate, mormintele acestora putand fi usor de localizat. In cimitir sunt mult mai multe monumente funerare si mii de decedati. In cimitirul evreiesc exista o incapere cu mormintelor rabinilor buhuseni si alta, alaturata, unde sunt inmormantate sotiile acestora. “Cei care vin si viziteaza locul, deseori lasa o hartie cu o dorinta, asemenea traditiei Zidului Plangerii.” – a adaugat  Izu Butnaru.

Comunitatea evreiasca din Buhusi a jucat un rol foarte important in dezvoltarea orasului, mai ales in perioada interbelica. Din pacate, povestea evreilor buhuseni este din ce in ce mai putin cunoscuta de tineri. In acest sens, Buhusi.NET, cu ajutorul Comunitatii Evreilor din Bacau, va organiza, în această toamnă, o campanie de informare si constientizare. Doritorii vor avea posibilitatea sa viziteze Sinagoga si sa afle mai multe despre fosta comunitate a evreilor buhuseni.

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Sinagoga – Buhuși”

Nu sunt detalii