Protoieria – Municipiul Caracal

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Municipiului Caracal

Protoieria Caracal dateaza, conform documentelor istorice, din anul 1852 atunci când deținea un imobil propriu pe strada Jean Dobrescu, vizavi de Primărie. Aceasta a funcționat în acel local până în anul 1959, atunci când s-a mutat în actuala locație.

 

Clădirea actuală l-a avut proprietar pe Alexie Rusan. Acesta construiește clădirea în anul 1926 și are destinația de clădire de locuit până în anul 1948 atunci când este naționalizată. Pe timpul naționalizării este folosită de către mai multe familii ca și spațiu de locuit.

 

Din punct de vedere arhitectural, exteriorul este foarte frumos conceput, cu stucaturi, iar la intrare un pridvor susţinut de coloane composite la fel în partea stângă, reprezentând, mai degrabă, un stil architectural românesc, cu accente brâncovinesti. Are un hol mare de unde se pătrunde în trei camere  înalte şi bine luminate. În hol, exista, până în 2004, un frumos şemineu, care a fost demolat. Este o construcţie solidă, din cărămidă, fundaţia la fel, şarpante din lemn, planşee tot din lemn și este acoperită cu tablă.

Lasă un comentariu