• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Mesterii pietrari din vremea aceea au construit acest pod din piatra de râu si de cariera pe la anul 1493. Constructia a fost realizata din piatra bruta, cu mortar de var gras, obtinut prin arderea pietrei de var adusa din padurile din amonte, de apele pluviale care se deversau în pârâul Gârbovanul.
De-a lungul timpului care s-a scurs, podului i s-au facut mai multe reparatii deoarece acesta era suprasolicitat de trecerea carutelor, radvanurilor, postalioanelor, trupelor si nu numai dinspre Tara Româneasca spre Transilvania prin pasurile Oituz si Ghimes-Palanca. Desigur ca multe dintre reparatii nu au fost consemnate în documentele vremii, dar despre o parte din ele se cunosc interesante amanunte tehnice.

Cu ocazia reparatiei care a avut loc în timpul domniei lui Mihail Sturza (aprilie 1834-iunie 1849) a fost ridicat un mic monument spre pomenirea cladirii podului, acesta fiind distrus odata cu construirea liniei de cale ferata. “Bine ca cel putin a scapat podul”, remarca doctorul C. I. Istrati cu tristete.

O alta reparatie a avut loc în anul 1873 când s-a construit soseaua Adjud-Onesti, apropiindu-se nepermis de mult de prima cornisa a podului. Dar ea mai importanta refacere de pâna atunci a avut loc între anii 1902-1903, fiind ca malul pe care era soseaua se darâmase din cauza Trotusului. Atunci s-au facut un dig de aparare si doua diguri laterale unite de un palier. Pentru consolidarea podului la aceasta reparatie s-a folosit ca liant cimentul si bolovani rotunzi de piatra pâna la 800 kg fiecare.

Ultima reparatie a podului s-a facut în anul 1982, când a fost refacuta zidaria prabusita la culee, bolta si timpane si s-a executat un dalaj de piatra peste umplutura de pamânt a boltii.

În încheiere, ne pot interesa câteva date tehnice ale podului lui Stefan cel Mare, asa cum se prezinta el peste jumatate de mileniu, dupa reparatiile si interventiile care au avut loc: lungimea a 14 m, latimea a 8 m, înaltimea luata de la picior a 11 m, deschiderea boltii a 5, 80 m.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Podul de Piatră al lui Ștefan cel Mare – Negoiești”

Nu sunt detalii