• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Oradea Heritage

A fost o clădire de referință pentru arhitectura din 1900, una dintre cele mai spectaculoase clădiri în acest stil, datorită ornamentației bogate. Acesta a fost comandat de inginerul Moskovits Miksa, care locuia în această clădire.

Cladirea a fost construită între 1904-1905 după planul lui Kálmán Rimanóczy Jr., arhitect cu un apetit special pentru secesiunea din Munchen, numita „Lilienstil”. Rimanóczy Jr. și-a dat frâu liber imaginatiei și a îmbogățit clădirea cu două etaje cu ornamente cu motive vegetale, creând o imagine spectaculoasă. Fațada este plină de simboluri: arborele vieții, sceptrul lui Mercur, busola cu o riglă din triunghi, o roată rotundă, o mână și o nicovală, toate găsite pe fațada palatului.

Palatul Moskovits are un subsol, un parter înalt, un mezanin și două etaje. Subsolul era destinat spațiilor de depozitare, la primul etaj pentru magazine și depozite, iar în curte, exista un mic apartament cu două camere cu bucătărie. Intrarea, situată pe strada Traian, se face printr-un coridor la capătul căruia se află scara principală. O a doua scară este amplasată în aripa paralelă cu cea principală, în curte. La primul etaj și la etajul doi galeriile suspendate care înconjoară curtea servesc apartamentele. Aceste apartamente au fost re-divizate în timp. Inițial erau apartamente mai mari cu trei sau cinci camere cu vedere spre stradă și spre curte.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Palatul Moskovits – Municipiul Oradea”

Nu sunt detalii