• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Muzeul a fost fondat la iniţiativa Fundaţiei culturale „Urmaşii răzeşilor găzari de pe Valea Tazlăului Sărat”, coordonată de scriitorul ieşean Constantin Parascan, născut la Prăjeşti, care a donat terenul pentru muzeu.

Cândva, pe locul muzeului se afla fânarul din gospodăria dulgherului Alexandru Parascan (bunicul lui Constantin Parascan), gospodar cunoscut în Prăjeşti la începutul veacului trecut. Muzeul include donaţii de obiecte originale: minisecţiunea de arheologie şi numismatică (cu urme ale culturii Cucuteni şi monede din tezaure descoperite în zonă), minisecţiunea de documente şi acte administrative legate de activitatea de cărăuşie a găzarilor, o minisecţiune de etnografie, în care se regăsesc obiecte din gospodăria tradiţională (bucătăria răzeşilor găzari), dar şi legate de ocupaţiile casnice ale femeilor (camera meşteşugurilor), o minisecţiune de obiecte religioase şi carte bisericească, precum şi o colecţie de icoane pe lemn, minisecţiunea de învăţământ (manuale şcolare de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul veacului trecut donate în special de familia Bibiri din Cernu).

Colecţia muzeului este completată de o secţiune în aer liber, cu obiecte ce reflectă ocupaţiile răzeşului găzar (dulgherit, fierărie, munci agricole, cărăuşie) şi chiar o căruţă cu coviltir cu care găzarii obişnuiau să umble în călătoriile lor prin Moldova, pentru a-şi vinde păcura. Lângă această secţiune a fost reconstituită o instalaţie tradiţională de extras păcură, o hecnă, cum i se spune în zonă. În muzeu se găsesc documente şi obiecte rare: planul desfacerii moşiilor Măgireşti şi Prăjeşti întocmit de gheometrul (cel care se ocupa de cadastru) satului, în 1856, folosind ca unitate de măsură „palma domnească”; un antimis de la 1844, de la biserica din Valea Arini, un splendid chivot miniatural pentru împărtăşit soldaţii pe front.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Muzeul Răzeșilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat – Măgirești”

Nu sunt detalii