• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Hotel Alpin

Orasul Brasov reprezinta un obiectiv turistic in totalitatea sa. Acest oras cuprinde foarte multe elemente de istorie si lucruri de necrezut. Piaţa Sfatului poate fi considerată punctul O al Braşovului atât la propriu cât şi la figurat. Este cel mai vizitat loc din oraş, aici ajungand peste 1 milion de turişti în fiecare an. Este şi kilometru 0 al Braşovului. De aici, de la Casa Sfatului, se măsoară toate distanţele rutiere spre toate colţurile ţării.
Privind retrospectiv, existenta civilizatiei in zona orasului, nu dateaza din epoca medievala, de mult mai devreme. Cele mai vechi forme de civilizaţie de pe muntele Tâmpa datează din vremea dacilor.

Acest oras a fost infiintat de catre Cavalerii Teutoni in anul 1211. Conform Enciclopediei Britanice, orasul este mentionat pentru prima data sub numele de Brasov in documente in anul 1251. Din punct de vedere al denumirii, Brasovul a preluat numele de la ,,brasoave’’. Termenul “brasoava”, sinonim cu minciuna, provine de la obiceiul negustorilor brasoveni de a-si lauda exagerat produsele.
In anul 1477 este finalizata Biserica Neagra, dar din cauza lipsei fondurilor, cel de-al doilea turn al bisericii nu o sa mai fie construit niciodata. Biserica Neagră este cea mai mare biserică gotică din Transilvania şi, după cum afirmă unii istorici, cel mai mare edificiu religios între Viena şi Istanbul, inăuntrul ei se află una dintre cele mai mari orgi din Europa;

Fiind un important centru militar si economic, Brasovul a avut si o fabrica (denumita si moara) de hartie, prima din Romania. Evenimentul a avut loc in anul 1546 la 13 ani dupa ce Johannes Honterus infiintase si o tipografie in oras. Dupa catastrofalul incendiu din 21 aprilie 1689, autoritatile au interzis constructiile din lemn. Aspectul actual al orasului se datoreaza, in mare parte, cel putin in vatra veche a Brasovului, acestei interdictii.

Un alt lucru interesant despre acest oras este ca, pe vremea comuniştilor Braşovul s-a numit Oraşul Stalin. Numele a fost atribuit Braşovului printr-o întâmplare. Ruşii au denumit 14 oraşe din toată Europa după numele dictatorului. Legenda spune că în România ar fi fost vizat iniţial Sibiul, dar comuniştii au considerat că nu sună bine Salam de Stalin şi astfel „onoarea“ a revenit Braşovului. Ca să nu se creadă că ruşii au impus acest lucru, s-a fabricat un document print care muncitorii din Braşov cereau insistent ca oraşul să poarte denumirea de Stalin. Pe 19 august 1950 cererea apărea în ziarul Drum nou, pe 22 august 1950 era dat decretul de schimbare al numelui, iar pe 25 august acelaşi an, Drum nou publică “salutul călduros” al Guvernului şi Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român (viitor Partid Comunist Român) vizavi de schimbarea numelui din Braşov în Oraşul Stalin. Pe muntele Tâmpa a fost scris din Brazi numele lui Stalin pentru ca toată lumea să salute schimbarea. După zece ani în 24 decembrie 1960 Braşovul şi-a recăpătat denumirea originală.

Un alt lucru important de amintit cand discutam despre orasul Brasov este bancuta indragostitilor. Pe aleea de sub Tîmpa, printre băncile de lemn, se găsește şi o bancă mică, săpată în piatră. Se spune că această stâncă s-a prăvălit din înălțime, îngropând sub ea doi amanți care stăteau îmbrățișați în acel loc. Acest lucru este atestat documentar, în 1817, precum și numele Anei Maria care a fost omorâtă de pietroi;

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Municipiul Braşov – Braşov”

Nu sunt detalii