• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Destepti.ro (foto)

Ecaterina Teodoroiu (pe numele adevarat Catalina Vasile Toderoiu) s-a nascut pe 14 ianuarie 1894 la Vadeni (cartier din municipiul Targu-Jiu) si a fost cercetasa si participanta la Primul Razboi Mondial unde a murit, la sfarsitul bataliei de la Marasesti, luptand in fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Romane. Ecaterina a plecat la București pentru a deveni învățătoare, iar acolo a contribuit la înființarea primelor organizații de cercetasi din tara. După intrarea României în Primul Război Mondial, a activat ca asistentă medicală pe frontul din regiunea natală. Din dorința de a-i răzbuna pe toți cei patru frați ai ei care muriseră în lupte, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți.

A luptat, a fost luata prizoniera, iar cu sange rece, il omoara prin impuscare pe soldatul care o pazeste si reuseste sa scape. Este impuscata in picior, isi revine si este decorata de Casa Regala la gradul de sublocotenent, chiar in spital. Din postura de sublocotenent, in timpul luptelor de la Marasesti, este auzita chiar inainte de a fi impuscata de doua ori in inima spunand ,,Inainte, baieti, sunteti cu mine!''. Ecaterina Teodoroiu, supranumită şi Eroina de la Jiu, este una dintre cele mai importante figuri feminine din istoria României.

Ecaterina Teodoroiu a fost înmormântată în satul Poieni, comuna Fitioneşti, judeţul Vrancea, iar, după patru ani, autorităţile au decis realizarea unui monument în cinstea Ecaterinei Teodoroiu şi mutarea osemintelor la Târgu Jiu.
Puţini ştiu, însă, că osemintele Ecaterinei Teodoroiu sunt îngropate chiar în centrul oraşului Târgu Jiu, în Piaţa Prefecturii, unde, de obicei, se desfăşoară spectacole sau acţiuni de protest. Mausoleul sub care Ecaterina Teodoroiu îşi doarme somnul de veci este realizat de artista Miliţa Pătraşcu, o ucenică a lui Brâncuşi, şi este din travertin italian, cu dimensiunile 2,90 pe 1,60 metri şi înălţimea de 2,10 metri. Are forma unui sarcofag şi este aşezat pe un postament cu trei trepte. Sunt realizate în basorelief scene din viaţa şi activitatea militară a Ecaterinei.

Astfel, pe faţada dinspre miazăzi apare un tablou care prezintă copilăria eroinei, în satul său natal Vădeni, iar pe latura opusă apare Ecaterina Teodoroiu salutată de cercetaşii din rândurile cărora a făcut parte.

Celelalte două faţade o prezintă pe Eroina de la Jiu în război: pornind la atac şi la sfârşitul vieţii, când este purtată pe braţe de soldaţi spre locul de odihnă. Cele patru colţuri ale sarcofagului sunt „străjuite” de femei îmbrăcate în costum naţional, care ţin în mâini câte o cunună de lauri pentru faptele Cătălinei.

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

  1. :

    Sper că are și o cruce pe sarcofag, că doar a fost creștină!

Add a review

Nu sunt detalii