Sursa: Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gârnic
Gârnic este satul de resedinta al comunei care are acelasi nume si reprezinta unul dintre cele mai mari sate de cehi din cele sase existente in Romania. Acesta se afla la 14 km de Moldova Noua si reprezinta mai mult decat un sat obisnuit, este un adevarat muzeu in aer liber.
Morile de apa prezente in acest sat sunt vechi de peste 100 de ani. Daca nu impresioneaza pe nimeni vechimea lor, cu siguranta vor trezi interes in clipa in care o sa aflati ca ele sunt 100% functionale, iar satenii le utilizeaza intens.
Prima moara se afla la intrarea in sat dinspre Padina Matei. Deasupra intrarii se afla o placa pe care este scris numele morii ,,Vodenicka Morisca”. Denumiri ca aceasta pot fi observate deasupra fiecarei mori din sat.
Sistemul interior al morii este deosebit de interesant. Exista un fel de palnie din lemn, suspendata deasupra spatiului in care granele vor fi macinate. Spatiul este cilindric si este ocupat de o piatra (denumita ,,ciutura”) aproximativ de aceeasi marime (aproximativ, deoarece exista un mic spatiu unde se vor afla granele dupa ce cad din palnie). Fiind mori de apa, sistemul (denumit ,,ierugă”) functioneaza doar atunci cand exista debit al apei care trece pe sub moara antrenand o roata care, la randul ei, angreneaza tot sistemul morii. Piatra din interiorul cilindrului se misca si striveste granele transformandu-le in malai, faina etc.
Un fapt foarte interesant despre Garnic este ca, in afara de doua alimente (zahar si ulei) totul se realiza in sat, de catre sateni. Zona morilor a fost ecologizata, morile au fost restaurate si incluse intr-un ,,traseu al morilor”.
Ceva deosebit ! Frumos