• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Monumentul de for public “România Biruitoare”, este o lucrare din bronz, executată la iniţiativa şi contribuţia Asociaţiei Unlimited Connections Bacău, cu fonduri exclusiv private, oferite de Compania DEDEMAN. Ansamblul sculptural a fost creat de artistul plastic Radu Ciobanu, din Satu Mare.

Impresionantul ansamblu are menirea şi rolul de a promova imaginea judeţului Bacău, la nivel naţional şi european, prin punerea în valoare a monumentului arhitectural-sculptural, care evidenţiază rolul băcăuanilor în Primul Război Mondial şi în realizarea Marii Uniri.

Despre luptele de pe Valea Oituzului, Dofteana, Cireşoaia, Coşnea, Tg. Ocna s-au scris cu sânge şi apoi cu pana fapte glorioase, sacrificiile umane şi materiale fiind enorme, mii de soldaţi şi ofiţeri rămânând pentru totdeauna în pământul scump al ţării. Pentru băcăuani, Primul Război Mondial are o semnificaţie aparte. “Pe văile Oituzului – un veritabil «Termopile al românilor», s-au dat cele mai lungi şi crâncene lupte, care au precedat ziua cea mare a păcii mondiale pe urma căreia am realizat unirea pe veci a tuturor provinciilor româneşti, realizând idealul pentru care ne-au răposat şi moşii şi părinţii”, scrie Grigore Grigorovici, în “Bacăul din trecut şi de azi. Culegeri monografice”, Bacău, 1933.
În al doilea rând, în Bacău au funcţionat comandamentele Armatei de Nord (condusă de generalul Constantin Prezan) şi mai târziu ale Armatei a II-a (condusă de generalul Alexandru Averescu), transformând oraşul în Capitala rezistenţei româneşti. Tot din judeţul Bacău s-au format Regimentul 55/56 Infanterie şi Regimentul 27 Infanterie Bacău, care au fost răsplătite, pentru faptele lor de arme de suveranul României, Ferdinand I, prin acordarea Ordinului “Mihai Viteazu”, cls. a III-a, drapelelor lor de luptă.
În momente de mare cumpănă pentru soarta frontului din Moldova, Măria Sa Regele Ferdinand, pe şesul comunei Cleja, la 23 martie/4 aprilie 1917, şi-a ţinut celebrul discurs în faţa trupelor Armatei a II-a, anunţând împroprietărirea soldaţilor-ţărani şi votul universal. După război, cu loialitate, regele şi-a ţinut promisiunea faţă de soldaţi şi faţă de ţara pe care a întregit-o sub sceptrul său. Judeţul Bacău şi băcăuanii se află, aşadar, printre cei mai îndreptăţiţi, dar şi obligaţi, dintre români, să contribuie la aniversarea Centenarului Marii Uniri, aşa cum au făcut-o şi pe tot parcursul anului 2018, aşa cum au făcut-o în toţi anii care au trecut de la prima mare conflagraţie mondială, la care România a luat parte şi şi-a adus jertfa, prin ridicarea pe locurilor unde s-au dat marile bătălii a unor monumente, care amintesc urmaşilor de sacrificiul suprem al celor care au luptat sub steagul Regelui.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Monumentul România Biruitoare – Municipiul Bacău”

Nu sunt detalii