Monumentul Mariței – Calafat

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România (foto)

Povestea Maritei face parte din cartea cu povesti a eroilor romani, care s-au jertfit pe campurile de lupta pentru ca Romania sa fie astazi ce este. Pentru a intelege povestea eroinei, este foarte important sa ne intoarcem in timpul Razboiului de Independenta, in timpul Bataliei de la Smardan. Atunci, aromanii din regiunea Timocului, au oferit un sprijin consistent armatei romane, organizandu-se in grupuri de voluntari. Din acestea au facut parte si 37 tinere fete, care aduceau munitie, mancare si apa trupelor romane.

In timpul aprigei batalii, Maria Ion Zaharia (Marita), o fetita de 13 ani, a incercat si ea sa ajute fiind parte din corpul de voluntari al Serviciului Sanitar, a pus mana pe o galeata de lemn umpluta cu apa si se pregatea sa o duca trupelor romane. Din pacate, a fost tintita de turci si impuscata pe loc, fara a se tine seama de varsta ei. A fost prima dintre cele cinci fete, din grupul de 37 de voluntari, care murit in timpul luptei.

Un monument ronde-bosse din bronz supranumit „Marița”, în cinstea fetei împușcate mortal, a fost inaugurat la Smârdan în 1905 de către aromâni, în apropierea Cimitirului militarilor români. Acesta reprezenta o tanara imbracata in port popular, care ținea în mâna dreaptă o coroană, iar în cea stângă un ulcior cu apă pentru cei cărora le era sete și privea spre est (spre liniile inamice). Monumentul a fost distrus prin dinamitare de bulgari, în 1917. Ulterior, autoritățile bulgare nu și-au mai dat acordul pentru reconstruirea acestuia.

În urma unei inițiative private a românilor din Timoc, a fost dezvelit în anul 2001 pe malul Dunării într-un parc din orașul Calafat, un monument creat de un artist vasluian în ronde-bosse din piatră, în care Marița poartă un costum tradițional. În mâna stângă fetița ține o găleată pentru soldatii romani insetati, iar în mâna dreaptă, o coroană pentru a ,,premia’’ efortul si victoria soldatilor romani. Montat pe un postament dintr-o singură treaptă, soclul de formă dreptunghiulară are în zona frontală un basorelief, în care este redată o scenă de luptă din Războiul de Independență. Pe latura dreaptă este fixată o placă din marmură albă cu inscripția:

„In memoriam Marița fetița vlahă împușcată de turci la Smârdan în timp ce ducea apă soldaților români 1877.”

Lasă un comentariu