• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Centrul naţional de informare turistică Slobozia

Monumentul Principelui Arab Gherainia Mahumed se află amplasat pe bulevardul Matei Basarab, colț cu strada Nisipuri și a fost ridicat în memoria Principelui algerian Gherainia Mahumed, împușcat de către trupele germane în Slobozia, la 14 oct 1916. În forma de piatră funerară musulmană, monumentul are sculptat în basorelief însemnul religios musulman – semiluna cu stea și inscripția bilingva (franceza-română):

’Ici a ete fusille par les Alemands le 14 octobre 1916 le Prince Arabe Gherainia Mahumed. Victime de son devouement pour la France et la cause des Allies.      

Aci a fost impuscat de germani la 14 oct. 1916, Principele Arab Gherainia Mahumed. Victima devotamentului sau pentru Franta si cauza Aliatilor.

Mohamed Ben Mohamed Ben Djilali Kerainiya s-a născut pe 5 iulie 1891 în Affreville, în départementul francez Alger (astăzi Khemis Miliana, în Algeria). El ar fi un descendent al unui deys sau kadis, faptul nu este sigur, dar pentru români, acest lucru este echivalent cu un titlul princiar. El a obținut, înainte de război, o licență de farmacie în Paris dar, fiind algerian, este încorporat ca soldat de clasa a doua pe 14 octombrie 1914, într-un regiment de pușcași algerieni. El a participat la luptele de pe frontul de vest și în 1916,  a fost luat prizonier și trimis în România.

Ca farmacist, autoritățile germane l-au numit doctorul lagărului din Slobozia, care se ocupa de toți prizonierii din Africa de Nord și senegalezi. De asemenea, el practica și în oraș, sub escortă, pentru a compensa lipsa de personal medical pentru civili. Așa își câștigă, prin implicarea sa, porecla de „prințul algerian” printre localnici.

În septembrie 1918, el află, de la un ofițer austriac, că trupele franceze se apropie. Mohamed pune atunci la cale, împreună cu Drăgan, șeful rezistenței românești, un plan de eliberare a lagărului și a orașului pentru cazul în care Armata de Est ar ajunge în România. Acesta este contextul în care intervine moartea sa, ale cărei detalii nu sunt stabilite. Conform cărții Cultul eroilor noștri publicată în 1924,  pe când se pregătea să se întâlnească cu rezistența, el a fost surprins de o patrulă germană, care probabil îl căuta. Rănit de soldații nemți, el strigă:

„Roumains ! Nos frères s’approchent ! Roumains !” (Români! Frații noștri se apropie! Români!)

Atunci este împușcat din nou și doborât sau capturat și executat la scurt timp după de către un pluton de execuție.  Slobozia și lagărul vor fi eliberate de armata română la mai puțin de o lună după moartea ” Prințului „.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Monumentul Gherainia Mahumed – Municipiul Slobozia”

Nu sunt detalii