• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Monumentul este unul memorial si datează din anul 1910. La inițiativa locuitorilor din comună și cu sprijinul unei bănci, banca Unirea, este ridicat un monument care comemorează moartea unor membri ai comunei, în Războiul de Independență din 1877-1878. Nu sunt date suplimentare și nu se cunoasc prea multe despre ridicarea acestui monument. Există o monografie a comunei Sascut, unde acest monument nu este pomenit. De asemenea, nu există înregistrări suplimentare în documentele primăriei, la care am avut acces.

Sascutul este comuna cu multe izvoare, dintre care unul se numea Fântâna Sasului.
Ascuns între dealuri povârnite, ușor înclinate către răsărit, stă de veacuri o așezare de clăcași, cea a Sascutului-Sat, pomenită în uricele domnești, cu vii, dar și cu păduri de stejar și de gorun. Închis de dealuri din toate părțile, satul are o singură ieșire joasă, ca o trecătoare, ce dă către valea Siretului. Pe această trecătoare au pășit clăcașii, cu dor de libertate și de a lucra pământurile pentru nevoile proprii și nu pentru ale celorlalți. Printre ei, erau și Jojă, Neculai și Ioan, neștiind că nu se vor mai întoarce, dar și neștiind că numele lor va rămâne dăltuit într-un memorial al libertății, demnității și modestiei umane.

Poate că au râs cu celilalți, să își ascundă inima grea, poate că au chiuit, și-au sărutat nevestelele ori drăguțele și au plecat. AU PLECAT! Rămânea în urma lor drumul colbos, apa Siretului ce curgea molcom spre îmbrățișarea cu Dunărea. Plecau inimi răvășite și curajoase, lăsând în urma lor priviri înlăcrimate, brațe ce nu vor mai îmbrățișa și inimi ce nu vor mai iubi. Au plecat spre zări străine, neimaginându-și că doar vor pleca. Întoarcerea nu le era sortită. În cartea destinului lor autorul a uitat să scrie încheierea. Au mers, au luptat și au căzut, au privit ultima dată către un cer străin, nu către albastrul de acasă, au simțit sub palmă țărână străină, nu moliciunea celei în care își semănau grâul și în care își aveau înmormântați străbunii. Ochii s-au închis și lumina lor s-a stins, curmând, ca într-o tragedie shakespeariană, un șir de bărbați vânjoși sau femei harnice, cu ochi galeși și plete ascunse sub broboadă. Au rămas suspendați în istorie, fără vârstă, fără chip, doar un abur. Nu știm cine i-a așteptat, cine a privit zarea să le iasă în cale, cine le-a făcut într-un târziu prohodul, cine a albit de dorul lor, cine a avut inima frântă. Știm dor că erau de-ai lui Vlăjoacă, de-ai lui Burlacu și de-ai lui Costea. Numele Burlacu și Costea mai dăinuie și azi în sat. Cine știe daca printre ei nu s-a mai rătăcit vreun gând scăpat atunci, în fața redutei și călătorit peste veacuri. Pe piatra monumentului din sat, ridicat de dorul lor, în cinstea lor și în amintirea lor, dăinuie încă cele trei nume, ca o adiere melancolică într-o amiază caldă de august, când încă nu a căzut nici o frunză, dar știm că vine ziua când seva lor va înceta să curgă. Ca și frunza, ce va răsări din nou în primăvară, și aceste nume vor mai fi rostite, vor mai fi amintite, vor mai trăi, chiar dacă generosul pământ i-a înghițit pe cei care le-au purtat.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Monumentul Eroilor din Războiul pentru independență – Sascut”

Nu sunt detalii