• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Tristan Tzara este pseudonimul poetului și eseistului român Samuel Rosenstock, născut la Moinești și stabilit în Franța. Tzara a fost co-fondatorul mișcării culturale dadaiste care a dus la o revoluție majoră în arte plastice și literatură. Tzara a murit în 1963, la Paris, și este înmormântat la Cimitirul Montparnasse.

Generația de artisti după Războiul Mondial, confruntată pentru prima dată cu ororile unui război care nu părea să se termine, a fost una dintre cele mai radicale din istoria umanității. Intelectualul, pustiitorii, refugiații politici, toți deranjați de absurdul acestui conflict, l-au întâlnit în mod regulat pe scriitorul român Tristan Tzara, organizatorul Cabaretului „Voltaire”, la Zurich, capitala Elveției, un stat neutru în acel moment. Dorind să răspundă la absurd cu absurd, ei și-au manifestat indignarea prin provocare și nu prin idei estetice, înființând astfel ceea ce urma să devină curentul artistic „Dada”.

Monumentul DADA a fost ridicat la intrarea în orașul Moinești (provenind din Bacău) în onoarea lui Tristan Tzara și a curentului artistic pe care l-a creat, după 100 de ani de la naștere. Monumentul a fost realizat de sculptorul german de origine română Ingo Glass.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Monumentul DADA – Moinești”

Nu sunt detalii