• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Arad 24

Manastirea de la Bezdin se afla la 36 de km de Arad si traieste intr-un anonimat total, chiar daca locul este incarcat puternic de istorie.

Manastirea sarbeasca a fost construita ca o fortareata si ascunde, asa cum am spus, deosebit de multa istorie. Pe o filă de Psaltire, aflată acum la Vârșeț, în Serbia, ieromonahul Leontie Bogojevici a consemnat cum a început construcția mănăstirii. Un bărbat din Nădlac, localitate situată pe celălalt mal al Mureșului, Iovan Iaksici, împreună cu familia sa, au contribuit financiar la ridicarea mănăstirii. Lucrările au demarat în 1539, pe vremea arhimandritului Ioasaf Milutinovici și au continuat cu ajutorul credincioșilor. Ulterior, Iovan Iaksici s-a mutat la mănăstire și a trăit mai mulți ani la Bezdin. În timpul ocupației otomane, Bezdinul a fost incendiată, dar călugării nu au părăsit mănăstirea. Au construit o biserică din lemn, în care au slujit ani de zile până au construit o altă mănăstire, mai mare. Biserica, din cărămidă, a fost ridicată în anul 1690, în stil bizantin. Mănăstirea s-a dezvoltat după 1740, în timpul egumenului Teodosie Veselinovici care a venit la Bezdin de la Mănăstirea Vincia, din Serbia, împreună cu obștea și au adus o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, provenită de la Muntele Athos. Comunitatea sârbă din această zonă a frecventat lăcașul de cult și a ajutat la dezvoltarea și funcționarea lui.

Ștefan Tenețchi, cunoscutul pictor arădean de origine sârbă, a pictat în anul 1753 iconostasul bisericii. El a fost renumit în tot Ardealul, după ce a realizat picturile iconostasului din Catedrala Greco-catolică din Blaj, dar și din alte importante biserici. Doi ani mai târziu, la mănăstirea Bezdin a fost executată lemnăria și donată sfânta masă din marmură. În paralel cu biserica s-a construit conacul, o clădire mare cu etaj, cu zeci de chilii. Biserica este închisă de cele trei aripi ale ansamblului mănăstirii, construite în secolul al XVIII-lea și care au adăpostit chiliile călugărilor, paraclisul, stăreția etc. În anul 1771, a avut peste 52 de încăperi. În mănăstire, în acei ani au viețuit 16 călugări. În chiliile stăreției din aripa de sud a locuit în perioada 1783-1789 arhimandritul Gherasim Adamovici, devenit apoi mitropolit de Sibiu (1789-1796), unul dintre promotorii revendicărilor românești expuse în „Supplex Libellus Valachorum”.

Comunitatea sârbă l-a adus în anul 1802 pe pictorul academic Jacov Orfelin, care a realizat un iconostas complet nou. În 1833 au fost executate importante lucrări de reparații. Picturi deosebite au fost realizate în perioada 1912-1922, când la Bezdin a lucrat marele pictor sârb Ștefan Alexici. O parte dintre picturile lui Alexici și marea parte a bibliotecii se află astăzi la Vicariatul Ortodox Sârb din Timișoara, unde au fost conservate.

În spatele zidurilor se află Maica Anghelina, stareță, o perioadă unicul viețuitor al mănăstirii. Până în anul 2000, aici nu a existat nici măcar curent electric. Credincioșii au ajutat-o la gospodărie, iar Maica Anghelina, la cei 84 de ani ai săi, este un ghid minunat pentru turiști. Ea povestește despre picturile lui Tenețchi, dar și despre camera de tortură a mănăstirii. În biserică se află moaștele Sfântului Kiril, care a fost găsit îngropat în curtea mănăstirii. Maica Anghelina povestește că, în urmă cu aproape 200 de ani, Kiril a luptat pentru libertate, dar a fost închis mulți ani de zile. Apoi a fost eliberat, dar a fost trimis în exil la Mănăstirea Bezdin. Pe atunci, aceasta se afla în mijlocul unei păduri, fiind aproape total izolată de lume. Kiril a fost păzit în permanență și nu a putut lua legătura cu nimeni. El nu a avut voie să discute nici măcar cu viețuitorii din mănăstire. Când a murit, a fost îngropat în curtea lăcașului de cult. În urmă cu câțiva ani, acesta a fost deshumat. Moaștele Sfântului Kiril se află în Mănăstirea de la Bezdin. Credincioșii vin și se roagă la Sfântul Kiril, care pe mulți dintre ei i-a ajutat să învingă diverse boli.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Mănăstirea Sârbească – Bezdin”

Nu sunt detalii