• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Mănăstirea carmelitană de la Luncani este un lăcaș de cult romano-catolic, construită de câtre Ordinul Fraților Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel cunoscuți ca și Ordinul Carmelitan.

Prezența mănăstirii în acest loc se datorează multor oameni, care au contribuit la construirea și consolidarea ei fie material cât și spiritual. Provincia Italiană a Carmelitanilor, sub a cărei jurisdicție canonică se află mănăstirea, a fost cea care a sponsorizat construcția, primind donații de la credincioșii italieni care au dorit să participe la acest proiect, pentru ca astfel carisma carmelitană să ajungă și în România. În acea perioadă era prior provincial pr. Tiberio Scorrano, care s-a dăruit trup și suflet pentru începerea construcției și finalizarea ei. A contat foarte mult și entuziasmul și munca depuse de mai mulţi frați carmelitani care, fiind studenți, veneau in perioada verii pentru a dărui aportul lor în vederea finalizării construcției; în mod deosebit a lucrat aici părintele Augustin Bărbut, care s-a implicat în mod deosebit în finalizarea lucrărilor în vederea inaugurării, sub coordonarea părintelui. Tiberio, primul prior al mănăstirii.

Inaugurarea ei și sfințirea bisericii a fost făcută de câtre Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, împreună cu Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, în ziua de Sâmbătă 3 august 2002. De atunci a început să fie un punct de referință pentru credincioșii din dieceza de Iași, și în mod special din zona Bacău. Liniștea îmbietoare, precum și prezența vie a lui Dumnezeu care se percepe în acest loc, a făcut ca ea să fie chemată, de către persoanele care vin aici, un „colț de rai”.

Biserica este destinată devoțiunii publice, în slujba credincioșilor catolici și nu numai. Este „un loc de reculegere, rugăciune şi pelerinaj, deschis tuturor celor de bunăvoinţă, pentru o Europă unită, un omagiu adus poporului român pentru mărturia eroică a credinţei sale creştineşti atât în trecut cât şi în prezent. Pentru pacea generală, libertatea, adevărul, dreptatea, speranţa şi întelegerea între oameni” (textul este luat de pe placa de marmură care se află la intrarea în mănăstire).

Mănăstirea se află la 15 km de oraşul Bacău, amplasată la poalele unei păduri din satul Luncani, comuna Mărgineni. Se întinde pe o suprafaţă de 11.654 mp şi este compusă din mai multe clădiri; Biserica, Casa comunității şi două case pentru cazare compuse din 41 de camere cu 73 de paturi, 3 săli de întălnire și o sală de mese, pentru pelerini și grupurile organizate care vin special pentru zile de reculegere și/sau formare. Construcțiile se încadrează în mod armonic cu vecinătăţile şi mediul natural al zonei.

Toată construcţia a fost realizată din ofertele membrilor Familiei Carmelitane din Italia, semn concret pentru a aminti cei două mii de ani de la venirea lui Cristos, semn de comuniune pentru o Europă unită în credinţă.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Mănăstirea Romano-Catolică Carmelitană – Mărgineni”

Nu sunt detalii