• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Istoria Mănăstirii Răchitoasa, ultima din România care și-a recăpătat statutul pierdut în urmă cu 140 de ani, se întinde pe durata a patru secole. La sfârșitul veacului al XVII-lea, marele clucer Ianaki a făcut la Răchitoasa o bisericuță mică de lemn de stejar, care se găsea lângă Mănăstirea Răchitoasa de astăzi. Din nefericire, biserica mănăstirii Răchitoasa a fost dărîmată de cutremurul din 31 mai 1739. A fost renovată, ultima oară, la sfîrşitul secolului XIX.

Mănăstirea de la Răchitoasa, una din cele mai mari mănăstiri din Moldova, la vremea ei, a fost secularizată sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza şi transformată în „penitenciar pentru oameni fără căpătîi şi vicioşi”. Cu alte cuvinte, a devenit „leprozerie”. Ultimul stareţ grec, auzind de legile lui Cuza, a încărcat argintăria şi alte obiecte de valoare ale mănăstirii şi a încercat să le transporte peste Dunăre. A fost însă oprit de guvern, iar obiectele redate mănăstirii. Ce s-a întîmplat cu ele, nu mai ştie nimeni acum.

Pe locul unde se afla altarul acesteia s-a ridicat o cruce. Ea a servit drept biserică a cimitirului sătesc. Mai apoi, în anul 1697, marele spătar Ilie Ianaki, și cu soția sa, Theofana, fiica voievodului Mihai Racoviță, au zidit actuala mănăstire și au înzestrat-o cu moșii. În testamentul său, scris în românește în anul 1704, spătarul Ilie Ianaki indica: „cine s-ar amesteca a strica a noastră tocmeală și așezare ce am făcut…să fie blestemat de Domnul Dumnezeu și de toți sfinții”.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Mănăstirea Răchitoasa – Răchitoasa”

Nu sunt detalii