• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Ruinele si locurile uitate ale Romaniei (foto)

Manastirea cetate Bradu este o bijuterie care apare, parca din senin, pe drumul DJ 100H, intr-o curba, la aproximativ un km de intersectia cu drumul care duce la Manastirea Ciolanu, in Tisau. Desi multi nu stiu de existenta ei, aici a fost filmat unul dintre cele mai premiate filme romanesti, Aferim.

Istoria manastirii este una bogata. In interiorul zidurilor putem sa gasim o multitudine de constructii importante pentru istoria romanilor. Pe langa zidul impunator construit preponderent din piatra, turistul poate vedea Casa Domneasca (construita la sfarsitul secolului al XVII -lea), ruinele chiliilor si a spatiilor de locuit, turnurile de colt si impunatoarea biserica a Sfantului Dumitru care se afla in mijlocul fortificatiei si care a fost ridicata in anul 1634.

Manastirea cetate Bradu a fost construită de familia Bădeanu Mihălcescu Cândescu și refăcută de Doamna Neaga, soția domnitorului Mihnea Turcitul, motiv pentru care mai este cunoscută și ca Mănăstirea Doamnei Neaga. În 1640 – 1641, Radu Cândescu o înconjoară cu ziduri de cetate. De la Bradu a plecat Mihai Viteazu pe Valea Buzăului, câștigând ulterior bătălia de la Șelimbăr și realizând unirea Țării Românești cu Transilvania și apoi cu Moldova.

Domnitorul Constantin Brâncoveanu a locuit și el aici împreună cu familia în mai multe rânduri, pe la 1703, 1708 și 1711, când era căutat de turci. Din porunca lui, pe latura de vest a incintei fortificate s-a construit Casa Domnească.

În timpul Revoluției de la 1821, cetatea a fost folosită ca refugiu și de către boierii din zonă, fiind în repetate rânduri atacată de către eteriști. N-a putut fi niciodată cucerită. Între anii 1872 și 1905, în chiliile mănăstirii a funcționat o școală de patru ani ce deservea întreaga populație din zonă. Biserica din interiorul cetății a fost folosită până de curând ca biserică parohială de credincioșii satului Haleș.

Ultimele porți masive ale cetății, care datează dinainte de 1821 și păstrează în plăcile blindajului de metal proiectile de plumb trase de eteriști, pot fi văzute astăzi la Muzeul Județean Buzău.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

DJ 100H, într-o curbă, la aproximativ un km dincolo de intersecția unde virăm spre Mănăstirea Ciolanu

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Mănăstirea cetate ,,Bradu” – Tisău”

Nu sunt detalii