Gara Corabia – Corabia

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Orașului Corabia (text)Călător prin România (foto)

Primele proiecte pentru construcția unei căi ferate, care să lege noul oraș-port de capitala județului Romanați datau din anul 1864, însă lucrările propriu-zise încep în 1886, după terminarea căii ferate Piatra-Olt. În anul 1887 începe construirea liniei ferate care va duce în portul construit recent în acea perioadă, reducându-se în acest fel, timpul de încărcare al cerealelor în șlepuri prin încărcarea și transportarea lor direct în vagoane.

În anul 1889, linia de cale ferată și conectarea orașului Corabia la infrastructura feroviară era atât de solicitată, încât a fost solicitată la Ministerul Lucrărilor Publice construirea unei magazii în gara Corabia. Totodată, datorită traficului intens, în 1894 se construiește în stație un schimbător de locomotive.

În perioada Primului Război Mondial s-a construit o linie ferată practică, însărcinată cu realizarea unei joncțiuni între cartierul magaziilor de cereale și gara. În primii ani interbelici, în această gară se descărcau între 3000 – 4000 vagoane pe an, jumătate fiind cu cereale, iar celelalte cu lemne de foc, cherestea, sare etc. În ceea ce privește traficul călătorilor, în perioada dinaintea Primului Război Mondial, în anul 1911, pe ruta Piatra-Olt-Corabia funcționa un automotor cu 48 de locuri care sosea la ora 13:00 și pleca la ora 15:00. După război, din gara Corabia plecau trei trenuri.

În anul 1936, personalul stației CFR Corabia era format dintr-un șef de stație, un impiegat de mișcare, un telegrafist, doi magazioneri, doi șefi de tren, șapte conductori, trei acari și 12 frânari.

În perioada postbelică, activitatea feroviară crește în intensitate, mai ales în urma constituirii marilor obiective industriale din oraș care trebuiau aprovizionate cu materii prime. Astfel, în anul 1968 se construiește o linie ferată care mergea în noul sector industrial ce funcționa în partea de vest a orașului. În anul 1968, în gara Corabia se descărcau anual 5000-6000 de vagoane cu marfuri industriale și se încărcau peste 10.000 de vagoane cu mărfuri precum cereale, zarzavat, lemne de esență tare și moale, animale etc.

Lasă un comentariu