Sursa: Primăria Municipiului Vulcan
Mina Vulcan are o istorie îndelungată și reprezintă o instituție care a ajutat puternic la dezvoltarea zonei. Obiectul de activitate al Minei Vulcan a fost cărbunele. Această resursă, prin importanța și multitudinea utilizărilor sale, începând cu deceniu IV al secolului al XIX-lea, transformă liniştita Vale a Jiului în principala sursă furnizoare de materii prime, atât de necesare dezvoltării transporturilor feroviare, navale – pe Dunăre, industriei energetice şi siderurgice.
Punerea în valoare a zăcămintelor de cărbune descoperite aici, marchează începutul revoluţiei industriale şi tehnice, care pătrunde cu repeziciune în tânăra industrie minieră, ce se profilează tot mai accentuat în bazinul carbonifer de pe cele două Jiuri.
Datorită identificării unor suprafețe mari cu zăcământ de cărbune, sub protecționismul creat de Imperiul Austro-Ungar, în anul 1840 frații Hoffmann si Karol Maderspach au început exploatarea la suprafață a zăcământului de cărbune de la Vulcan, Petroșani și Petrila. Activitatea este atât de profitabilă încât, în anul 1854 persoanele interesate de exploatarea minieră din Valea Jiului și-au unit forțele și au creat ,,Societatea de Mine din Transilvania-Vest’’. Din varii motive, în anul 1858 minele acestei societăți sunt cumpărate de „Societatea anonimă de mine și furnale din Brașov”, care fiind sprijinită financiar de Wiener Bankverein, Banca Comercială din Pesta, Deutsche Bank si Banque de Paris et Pays-Bas, a devenit a patra firmă producatoare din Imperiul Austro-Ungar.
În anul 1859, la Jiu-Vaidei-Vulcan, i-a ființă cea de-a doua întreprindere minieră din bazinul Văii Jiului, şi anume „Societatea minieră Árpád – Terezia” cu 14 acţionari, printre care se aflau: baronul Lajos Kemény, soţia contelui György Teleki şi baroana Leona Iósika. Cea care deținea pachetul majoritar al acțiunilor și cea care conducea astfel întreprinderea era Iózsef Mara. Astfel, având terenul necesar pentru exploatare, utilajele și toate celelalte elemente pregătite, în anul 1867 începe activitatea de extracție și producție.