• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Pe moșia sa, Zătreni, boierul Radu Zătreanu a ridicat o locuință fortificată tip culă, în anul 1754. Cula a trecut în proprietatea familiei Boicescu, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

În secolul XX, aceștia au extins cula, adăugându-i un corp nou, de dimensiuni importante. După al Doilea Război Mondial, reședința a devenit sediu de I.A.S. După 1990 a fost scoasă din uz.

Cula propriu-zisă este constituită din corpul vechi, cu trei nivele, al conacului modificat de familia Boicescu. Zidurile acestui corp au 80 cm grosime, fiind mult mai groase decât ale extinderii. Cula are la nivelul de bază un beci boltit. Încăperile de locuit se află la nivelurile superioare. Una din camerele nivelului doi este acoperită cu o boltă mănăstirească. La nivelul trei se află un foișor. Gurile de tragere se află la nivelul beciului și al etajului I. Extinderea importantă a reședinței, realizată la începutul secolului XX, este dezvoltată pe lungime, către est, pe două niveluri, care preiau elementele decorative sobre ale vechii cule.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Pe drumul național 67B Târgu Jiu – Drăgășani, la circa 50 km de Drăgășani, în localitatea Zătreni; sau din drumul național 65C Craiova- Horezu, în dreptul localității Giulești, indicator către Târgu Jiu, circa 20 km

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Cula Traian – Zătreni”

Nu sunt detalii