Cula Duca – Măldărești

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Cronicarii digitali

În turceşte, când vine vorba de un turn, se foloseşte cuvântul „kúla”. Prin Balcani, această denumire a ajuns şi la nord de Dunăre, unde ea s-a dat caselor boiereşti înalte, cu bază dreptunghiulară, construite asemenea unor turnuri de apărare, dar având înfăţişarea şi confortul unui mic castel provincial. Aceste fortăreţe au fost risipite nu doar la vest de Olt, ci şi prin vestul Munteniei. Cula Duca a fost ridicată în perioada 1812-1827 în localitatea Măldărești. A fost construită de către Gheorghiță Măldărescu și a fost cumpărată în anul 1910 și amenajată în stil tradițional românesc de către omul politic I.G.Duca.

Pe la 1516, paharnicul Nan construieşte un turn de apărare pe moşia lui din Oltenia, ca să ţină piept mai uşor celor ce râvneau la averea sa. Uşile din stejari legaţi cu fier şi zidurile groase trebuiau să-i ţină afară pe atacatori. Nu se ştie câtor duşmani a rezistat cula lui Nan, căci legenda se muta asupra urmaşului său, Tudor Maldăr, oştean curajos în slujba lui Mihai Viteazul. După moartea voievodului, boierul oltean cade prins în luptele succesorilor rivali şi este predat hanului tătar, aliatul lui Simion Movilă. Şi fiindcă legenda este frumoasă, fiica tătarului se îndrăgosteşte de Tudor şi fuge cu el tocmai pe moşia oltenească, unde vor avea şapte copii. În biserica construită prin jurul anului 1788 de Gheorghe şi Eva, nepoţii lui Maldăr, se mai văd unele dintre chipurile Măldăreştilor. În 1830, cula este jefuită pentru ultima dată, iar bătrâna Eva Maldăr îşi găseşte sfârşitul tragic. Casa primeşte un alt nume după ce pitarul Costache Greceanu se căsătoreşte cu Maria Maldăr, fiica boieroaicei bogate, ce a lăsat în urma ei nu doar moşia, ci şi o sumedenie de alte bunuri, valoroase la acele vremuri – animale, trăsuri, obiecte pentru gospodărie.

Cula are plan compact, dreptunghiular și 3 nivele. Există un singur acces din exterior, care dirijează circulația către pivniță și către nivelele superioare. Etajul I cuprinde o încăpere mare, iatac și o sală, iar la etajul al II-lea două odăi, o încăpere mai mică și un vast cerdac, al cărui tavan este împărțit în trei registre, având fiecare la mijloc câte un motiv decorativ.

Beciul are stâlpi ciopliți și grinzi masive din lemn. Nivelele superioare cuprind încăperile de locuit. La etajul al doilea se află un foișor. Către spate, cula are o extindere, pe trei nivele, care adăpostește anexa sanitară.
Elementele defensive sunt reprezentate de meterezele aflate la toate nivelele, chiar și în parapetul foișorului, ușa de acces în culă solidă și întărită, chepeng care închide scara la nivelul foișorului.

Cula este bogat decorată în interior: tavanele și ancadramentele ferestrelor sunt decorate cu motive vegetale, personaje și animale fantastice. Balustrada scării este cioplită, iar intradosul rampei scării este pictat. Sobele, prezente în fiecare cameră de locuit, au forme variate și sunt decorate.

Lasă un comentariu